Gezondheidsraad komt in september met advies over derde coronaprik, meeste Nederlanders zijn voor
UpdateIn september komt de Gezondheidsraad met een advies over het nemen van een derde coronaprik. Twee op de drie Nederlanders (64 procent) vinden het een goed idee dat mensen met een kwetsbare gezondheid een extra coronavaccinatie krijgen. Maar zolang niet iedereen op de wereld de kans heeft gehad op een vaccinatie, geeft de helft die liever eerst aan landen waar nog weinig of niet is geprikt.
Uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 deelnemers van het Opiniepanel blijkt dat het animo voor een derde coronavaccinatie in principe groot is. Slechts 16 procent vindt een extra vaccinatie een slecht idee, 20 procent weet het niet. Dit gaat vooral om ongevaccineerden die sowieso negatief staan tegenover vaccinatie.
Een flinke meerderheid, 64 procent, is wel voorstander van een derde prik voor kwetsbaren als die helpt om hen beter te beschermen tegen de deltavariant van het coronavirus of afnemende effectiviteit van hun vaccinaties op lange termijn, blijkt uit de peiling. 86 procent van de gevaccineerden wil op termijn zelf wel een derde prik als ze daarmee beter beschermd zijn tegen het coronavirus, op voorwaarde dat andere landen de vaccins niet nodig hebben.
September
De Gezondheidsraad verwacht begin september, uiterlijk half september, met een advies te komen om volledig gevaccineerde mensen een extra coronaprik te geven, laat een woordvoerster weten. Eerder werd al bekend dat het kabinet waarschijnlijk in het najaar een besluit neemt hierover.
In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo’n extra ‘booster’. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al “aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt”.
De Amerikaanse regering is van plan iedereen in de Verenigde Staten een derde prik te geven, acht maanden nadat mensen volledig zijn gevaccineerd tegen corona, meldt The New York Times dinsdag. Het eerst zullen waarschijnlijk bewoners van bejaardentehuizen en zorgwerkers aan de beurt zijn.
Buurlanden
Onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen mensen met een verminderde weerstand binnenkort een derde vaccinatie geven. Die ‘booster’ moet extra bescherming bieden, omdat de effectiviteit van vaccins na verloop van tijd lijkt af te nemen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft echter grote bedenkingen bij extra prikrondes. De organisatie heeft rijkere landen gevraagd om daar mee te wachten, zolang er nog veel arme landen zijn waar het grootste deel van de bevolking niet eens een eerste prik heeft gehad.
Schaarste in wereld
Ook Nederlanders worstelen met dat dilemma, blijkt uit het opinieonderzoek. Zo lang er schaarste is in andere delen van de wereld, vindt slechts een derde (35 procent) dat de Nederlandse overheid nu vaccins moet bijbestellen voor een extra prikronde. Bijna de helft (47 procent) ziet liever dat die vaccins naar arme landen gaan waar weinig mensen zijn gevaccineerd.
Daar zitten zowel ethische als pragmatische redenen achter, zegt opiniepeiler Gijs Rademaker. ,,Zij vinden het, net als de WHO, egoïstisch als rijkere landen de bescherming van hun ‘eigen’ kwetsbaren boven die van ongevaccineerde inwoners van andere landen stellen. Bovendien vrezen ze voor virusvarianten die ontstaan in landen waar weinig mensen zijn gevaccineerd en die hun weg vinden naar Nederland.’’
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de Gezondheidsraad en het OMT om advies gevraagd over de noodzaak van een extra prikronde. Dat advies moet uiterlijk in september klaar zijn. De gezondheidsautoriteiten in de VS hebben vorige week toestemming gegeven om mensen met een verzwakt immuunsysteem een derde vaccinatie van Pfizer of Moderna te geven. De Europese gezondheidsautoriteiten hebben hier nog geen besluit over genomen.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
agent gebeten
Bijna 1600 demonstranten opgepakt na A12-blokkade in Den Haag, 40 activisten mogelijk later vervolgd
Den Haag -
PREMIUM
Oekraïners opvangen op zolder met eigen keukentje, maar dat mag niet: 10.000 euro boete
Dick Woudenberg begrijpt er niets van. Eerst stimuleert de gemeente particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en vervolgens legt diezelfde gemeente een dwangsom op als de daad bij het woord wordt gevoegd. Hij pikt het niet en heeft de rechter ingeschakeld.Nijkerk -
PREMIUMvideo
Derde prik in zicht? ‘Aantal extra antistoffen indrukwekkend, zeker bij ouderen’
Pfizer pleit voor een derde prik als booster, omdat het vaccin na zes maanden minder effectief lijkt te worden. In Nederland zijn de eerste ouderen een half jaar geleden ingeënt. Moeten zij snel een extra vaccinatie krijgen om te voorkomen dat de ziekenhuizen dit najaar weer vol liggen met coronapatiënten? Of is dat vooral in het voordeel van de farmaceut, die zo extra vaccins verkoopt? -
PREMIUM
Derde prik in het ene land, terwijl ze in het andere nog de eerste moeten krijgen
Vaccinatie werkt, maar lang niet overal krijgen mensen een vaccin toegediend ter bescherming tegen het coronavirus. Hoeveel is er wereldwijd geprikt én welke bijzondere initiatieven zijn er om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Man verdrinkt nadat hij mobieltje uit de Maas probeert te halen
In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.