Genodigden in kleurrijke kleding tijdens afscheid prinses Christina

Bij Paleis Noordeinde in Den Haag is het afscheid van prinses Christina begonnen. De 72-jarige prinses overleed vorige week vrijdag. Ze leed al enkele jaren aan botkanker. Het afscheid is besloten. Wel was te zien hoe de kist onder begeleiding van een kleurrijk geklede stoet werd overgebracht naar het koetshuis van de Koninklijke Stallen.

Volledig scherm
De kinderen van Christina: Nicolás (links), Juliana en Bernardo. © BSR Agency

De kist met Christina stond sinds dinsdag opgesteld in de Koepel van Fagel, een apart gebouwtje op het terrein van paleis Noordeinde dat dient als rouwkapel.

Familie, vrienden en andere geïnteresseerden konden daar de afgelopen dagen afscheid van de prinses nemen. Vanmorgen is de kist onder begeleiding van de koninklijke familie en andere bekenden en genodigden overgebracht van de Koepel van Fagel naar het koetshuis van de Koninklijke Stallen. Daar vindt vanmiddag het afscheid in besloten kring plaats.

Naast haar drie kinderen waren ook Christina’s zussen (Beatrix, Irene en Margriet), het koningspaar, prinses Mabel en Constantijn en Laurentien met de kinderen aanwezig. Geen van de genodigden in de stoet was gekleed in het zwart en de kinderen van Christina, Bernardo, Juliana en Nicolás droegen een bloem op de borst. De kist van Christina lag, net als in de rouwkapel, vol met zonnebloemen. De drie prinsessen, Amalia, Alexia en Ariane zijn niet in de stoet te zien. Ook de kleinkinderen van Christina liepen niet mee in de stoet. Zij sluiten waarschijnlijk later aan. 

Bij de rest van de familie ontbraken de prinsessen Annette en Anita. Ook de verzorgster van prinses Christina liep mee met de Oranjes.

Muziek

Er worden geen mededelingen gedaan over het vervolg, maar het ligt voor de hand dat de familie met auto’s vanuit de Koninklijke Stallen naar een plek zal rijden waar de crematie plaatsvindt.

Over het afscheid zelf is ook niet veel bekend, behalve dat er muziek gemaakt wordt door leden van het naar de prinses vernoemde Prinses Christina Concours.

Volledig scherm
Prinses Beatrix met haar zussen Irene en Margriet. © BSR Agency
Volledig scherm
De uitvaartkist met prinses Christina wordt, onder begeleiding van leden van de koninklijke familie, overgebracht van de Koepel van Fagel naar het Koetshuis op het terrein van Paleis Noordeinde © ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Familieleden en andere genodigden lopen achter de kist aan © ANP
  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.