Volledig scherm
PREMIUM
Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum gingen naar de rechtszaak van hun school tegen de Onderwijsinspectie over de openbaarmaking van een rapport. © ANP

Gemeente Amsterdam wilde één ding: Cornelius Haga Lyceum weg

ReconstructieDe gemeente Amsterdam onderzocht alle opties om het omstreden Cornelius Haga Lyceum weg te krijgen. Zonder resultaat: het schoolbestuur zit fier in het zadel en de islamitische middelbare school heeft fors meer aanmeldingen. Een verhaal over de lange, hobbelige weg die de islamitische middelbare school en Amsterdam aflegden. 

Het is zaterdag 9 maart als de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap in haar ambtswoning ontmoet. Ze praten over de toestand op het Cornelius Haga Lyceum. De burgemeester worstelt met de situatie. ‘Het gaat om onze kinderen, waarvan de veilige vorming als onderdeel van de Amsterdamse samenleving in gevaar is gekomen.’ En: ‘Het moge duidelijk zijn dat dit niet gaat over islamitisch of orthodox onderwijs. Wel willen we de samenleving beschermen tegen extremisme. Als onderwijs op de grens bivakkeert van extremisme moeten we een grens stellen.’

  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.