Geen straf voor uitgescholden eigenares ijssalon Hilversum

VideoDe rechtbank in Utrecht heeft Gillyon Emanuels vandaag ontslagen van rechtsvervolging. De vrouw stond terecht voor de mishandeling van een jongere. De rechtbank achtte die mishandeling bewezen, maar stelde vast dat de vrouw de mishandeling in ‘begrijpelijk zeer geëmotioneerde toestand heeft gepleegd’.

Emanuels, afkomstig uit Abcoude, was destijds (augustus 2017) eigenares van een ijssalon en Surinaams eethuis in Hilversum. Zij was geruime tijd doelwit van een groep hangjongeren, die haar beledigden en intimideerden. Op de bewuste dag werd Emanuels, in het bijzijn van haar 2-jarige zoontje, bekogeld met een mandarijn en door drie jongeren gediscrimineerd. Ze zouden haar onder meer hebben uitgescholden voor ‘kankeraap'. 

De vrouw raakte daardoor zo over haar toeren, dat zij een dweilstok uit haar zaak haalde en een van de jongeren daarmee een paar keer sloeg. Beelden daarvan werden via sociale media verspreid. Later werd bekend dat het OM mevrouw wilde vervolgen voor mishandeling. Er werd een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens het OM was er voor de vrouw geen reden over te gaan tot geweld. Het OM heeft eerst - tevergeefs - geprobeerd de zaak via mediation tot een oplossing te brengen.

De rechtbank vindt de gemoedsbeweging voorstelbaar en ziet deze daarom als een strafuitsluitingsgrond. Bij de rechtbank in Utrecht stonden vandaag veel mensen om Emanuels te steunen. Dat gebeurde ook bij eerdere zittingen in de zaak. Het Platform Stop Afrofobie had mensen opgeroepen aanwezig te zijn ‘zodat we Gilly steun kunnen bieden, moed in kunnen praten en haar de kracht kunnen geven voor de moeilijke zitting’.

Volledig scherm
Gilly Emanuels werd maandenlang lastiggevallen door drie jongens en stond nu zelf voor de rechter. © videostill