Volledig scherm
PREMIUM
ZUTPHEN - Joyce Croonen en Liza Luesink (R) van Duwtje. (bij verhaal Irene van den Berg over Nudging) © PHOTO: VINCENT JANNINK © VINCENT JANNINK

Gedragsdeskundigen Joyce en Liza helpen de overheid ons te beïnvloeden het goede te doen

Mensen zijn kuddedieren en spiegelen zich graag aan anderen. Een bekend gegeven voor Joyce Croonen (34) en Liza Luesink (31).“Mensen willen wel gezond leven, verstandig met geld omgaan en duurzame keuzes maken. Alleen we doen het niet altijd.”

Daarom opperden ze bij de Belastingdienst, hun eerste werkgever, om de brief voor burgers die nog bewijsmateriaal voor hun aangifte moeten opsturen, aan te passen. Ze voegden aan de brief toe dat de meeste mensen hun gegevens wél op tijd aanleveren, in de hoop dat dat stimulerend zou werken. En jawel hoor, het percentage tijdig binnengekomen gegevens steeg met 10 procent.

Bij de Belastingdienst werken ze niet meer. Maar met hun eigen bedrijf, genaamd Duwtje, helpen ze de overheid nog steeds om het gedrag van burgers te beïnvloeden. Zo proberen ze jongeren tijdens het uitgaan gehoorbescherming te laten dragen, bromfietsers op de rijbaan te krijgen en werknemers vaker gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. Niet met boetes en andere straffen, maar met technieken die inspelen op ons onbewuste gedrag.

  1. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor ligt de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.