Volledig scherm
© AP

‘Gebruik crystal meth in Amsterdam fors gegroeid’

Het gebruik van crystal meth (methamfetamine) in Amsterdam is afgelopen jaar fors gestegen. Dat stelt onderzoeksinstituut KWR Watercycle Research Institute, betrokken bij het jaarlijks onderzoek naar water in Europese steden door het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA).

Het rioolwater van onder meer de steden Amsterdam, Eindhoven en Utrecht werd onderzocht. Methamfetamine wordt in Nederland erg weinig gebruikt, maar in Amsterdam was vorig jaar sprake van een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar. Daarmee ligt het gebruik van de harddrug echter nog altijd stukken lager vergeleken met veel vooral Oost-Europese landen. Ook ligt het gebruik van crystal meth aanzienlijk lager vergeleken met cocaïne.

Een duidelijke verklaring voor de toename van het crystal-methgebruik in de hoofdstad is er niet. ,,In Utrecht en Eindhoven is de afgelopen jaren maar twee keer methamfetamine aangetroffen, terwijl in Amsterdam de hoeveelheden met een factor vier zijn toegenomen in vergelijking met 2012’’, aldus KWR.

Duur

Het Trimbos Instituut, dat onderzoek doet naar verslaving, ziet in de cijfers een bevestiging van signalen die ze al een tijdje krijgen. ,,In een specifieke groep in de homoscene in Amsterdam wordt methamfetamine gebruikt om dagenlang door te kunnen gaan met seks, dat wordt ook wel chemsex genoemd’’, zegt woordvoerder Daan van der Gouwe. Het absolute aantal gebruikers van methamfetamine in Amsterdam schat Trimbos op zo’n drie- tot vierhonderd gebruikers per dag.

De drug is volgens hem een ‘zeer krachtig, stimulerend en intens middel dat lang werkzaam is’. Maar het is erg duur, is erg verslavend en de risico's zijn hoog. ,,Het is in de Verenigde Staten een populaire drug, maar in Nederland is amfetamine - speed - beter verkrijgbaar, goedkoper en er kleven minder risico's aan.’’

Coke

Het gebruik van cocaïne in Amsterdam en Utrecht is in het afgelopen jaar licht gestegen. In de voorgaande zes jaar bleef het snuiven van coke ‘redelijk stabiel’ in Nederland. Het gebruik van de partydrug MDMA (ecstasy) lag in Nederland in 2018, net als in de afgelopen jaren, het hoogst van heel Europa.

KWR stelt ook vast dat er in Utrecht voor het eerst sporen van een drugsafvallozing zijn aangetroffen in het riool.

  1. 85 jaar Libelle is een ode aan de vriendin: ‘We zijn allemaal lekker gek’
    PREMIUM

    85 jaar Libelle is een ode aan de vriendin: ‘We zijn allemaal lekker gek’

    Het Almeerderstrand krioelt deze dagen van de vrouwen - en vliegen - tijdens de Libelle Zomerweek, dit jaar extra feestelijk omdat het blad 85 jaar bestaat. Duizenden moeders, dochters en vriendinnen geven gemiddeld tachtig tot negentig euro per dag uit aan allerhande snuisterijen zoals ontharingsrollers, slippers met glitters en massagekussens. Onder meer Luv’, Glennis Grace en Jody Bernal zorgen voor het muzikale vermaak. Vanwege het thema ‘Een feest voor vriendinnen’ vroegen we drie vriendinnenclubjes naar hun vriendschap.