Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

FIOD: nertsenfokkers verdacht van miljoenenfraude

UpdateNegen nertsenfokkers en hun adviseurs - acht mannen en een vrouw - worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen. Met de fraude zouden miljoenen euro's gemoeid zijn.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vandaag elf invallen gedaan in woningen en bedrijfspanden in Appeltern, Gemert, Houten, Malden, Putten en Zeewolde. Een man uit Houten is aangehouden. Ook waren er huiszoekingen in Denemarken.
Er is beslag gelegd op acht woningen, achttien banktegoeden en 23.500 euro in contanten.

Uit onderzoek van de Belastingdienst bleek dat een aantal nertsenfokkers, geholpen door hun adviseurs, via Luxemburgse rekeningen probeerden geld buiten het zicht van de Staat te houden. Ze zouden de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen op die manier hebben weggesluisd. Het zou gaan om meer dan 50 miljoen euro aan verborgen omzet.

,,Wij zien dat er constructies zijn waarmee geld wordt weggesluisd. Ons onderzoek richt zich op de facilitators, dus de mensen die de constructie mogelijk maken. De Belastingdienst richt zich op de nertsenfokkers,’’ aldus FIOD-voorlichter Wietske Visser. De persvoorlichter laat weten dat zeven mannen en een vrouw niet zijn opgepakt ‘uit tactische overwegingen’. Over de vraag of de gearresteerde man uit Houten de spil in het netwerk is laat Visser zich niet uit.

 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.