Files weg dankzij thuiswerken, experts pleiten nu voor rekeningrijden
VIDEODe coronacrisis bewijst definitief dat files oplosbaar zijn zonder structurele aanleg van nieuw asfalt. Als gevolg van thuiswerken zijn er veel minder auto’s op de weg waardoor het fileprobleem vrijwel verdwijnt. Dat concluderen verkeersexperts op basis van de gekelderde mobiliteitscijfers.
Delen per e-mail
Nadat de files afgelopen jaren verveelvoudigden, is het file-spook op de Nederlandse wegen sinds de eerste lockdown bijna geheel verjaagd. De congestie is dit jaar 93 procent minder dan in 2019, blijkt uit de nieuwe ‘Achtergrondrapportage Monitoring Mobiliteit tijdens Covid-19' van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Het aantal auto's op de weg ligt deze maand een vijfde lager dan in november vorig jaar. De enige resterende opstoppingen zijn het gevolg van wegwerkzaamheden en ongelukken.
,,De pandemie toont aan wat computermodellen al langer voorspellen, maar wat wetenschappelijk nooit kon worden onderbouwd: dat files bij minder verkeer exponentieel afnemen”, vertelt Ruud Hornman, lector smart mobility aan de Hogeschool Breda. Acht procent minder verkeer betekent liefst 50 procent minder files, blijkt uit de data van het ministerie.
Luister voor het laatste corona nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Gespreid reizen
Hoe sterk dat effect is, bleek eind augustus toen het aantal auto’s op de wegen weer vrijwel even groot was als normaal. De files bleven weg. ,,Dat kwam doordat mensen vaker gespreid om buiten de spits reizen, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. En dat komt weer doordat het door corona minder belangrijk is om op tijd op het werk te komen.
De les van de coronapandemie is daarmee dat thuiswerken inderdaad uiterst effectief werkt tegen files. ,,En niet alleen hele dagen, ook al enkele uren op een dag”, zegt Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU. ,,Als we dat eerste overleg via Zoom of Teams doen, kun je daarna filevrij van Amsterdam naar Rotterdam rijden.”
Het andere advies luidt dat het kabinet werk moet maken van rekeningrijden of spitsheffingen, zeggen de verkeersexperts. ,,Als je met kilometerbeprijzing of een spitsheffing 5 tot 10 procent van de automobilisten van de weg kunt halen, scheelt dat de helft aan files”, zegt vervoerseconoom Verhoef. ,,Dan hoef je miljarden euro’s minder in nieuwe wegen of stroken asfalt te steken. Dat geld is immers puur bedoeld om pieken op te vangen.”
Weerstand verdwijnt
Hoogleraar Verhoef wijst erop dat de files een keer terugkeren. ,,Dit is het geschikte moment om te beginnen met rekeningrijden, nu raak je automobilisten bovendien weinig in de portemonnee.”
De kansen voor rekeningrijden lijken na decennia van weerstand langzaam te keren. Zelfs de VVD draait bij in haar nieuwe verkiezingsprogramma voorzichtig. Belangrijke reden is de komst van elektrische auto’s. Hierdoor vallen de brandstofaccijnzen weg en dreigt een miljardentekort voor de schatkist. Stekker- en emissieloze auto’s per kilometer belasten, wordt in Den Haag als een logisch alternatief gezien. Maar nu alle auto's emissieloos op termijn worden, betekent dat in praktijk een algemene kilometerheffing.
In oktober kwam ook een onderzoek van het Kabinet naar buiten, waaruit blijkt dat invoering van een spitsheffing in 2030 de verloren reistijd door files met 43 tot 68 procent kan verminderen. Dat onderzoek werd in het kader van het Klimaatakkoord gedaan. D66 riep het kabinet op meteen te beginnen met werk maken van rekeningrijden, maar dat vond de VVD te gortig.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Het departement van Volksgezondheid faalt hopeloos
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Shaad (16) is slachtoffer van afgrijselijk kart-ongeluk in Walibi
Alsof totaal onverwacht heel hard aan haar haren wordt getrokken. Zo omschrijft Shaad Sha uit Almere het afgrijselijke kart-ongeluk dat zij in 2018 had in attractiepark Walibi. Tot op de dag van vandaag merkt ze de gevolgen. Daarom roept ze op: ,,Laat niemand karten zonder helm.” -
Zes misvattingen bij de schoolkeuze van je kind
Een school kiezen voor een groep 8-leerling ís al vaak niet de makkelijkste klus en de lockdown maakt het er niet makkelijker op. Maar natuurlijk zijn er nog steeds manieren om die ene middelbare school te vinden waar jouw kind gaat groeien en bloeien. Zeker als je onderstaande valkuilen ontwijkt. -
Plannen voor rekeningrijden zaaien tweespalt in coalitie
Regeringspartij D66 wil dat het huidige kabinet plannen gaat maken voor de invoering van rekeningrijden over vijf jaar. Onzin, vindt coalitiepartner VVD. -
video
Babynieuws in de Beekse Bergen: jong van zeer bedreigde giraffensoort geboren
Opnieuw babynieuws in de Beekse Bergen: daar is deze week een Nubische giraffe geboren, een van de meest bedreigde giraffesoorten op het moment. Het kalfje Christine is de derde van haar soort dat het afgelopen jaar is geboren in Nederland.
-
Politie: ‘Dit zat er aan te komen, al die energie moet ergens heen, we blijven ze aanpakken’
De politie is niet verrast door de rellen die de afgelopen twee dagen in tal van steden losbarsten rond de avondklok. ,,Al die energie en frustraties van die relschoppers moeten ergens heen. We blijven ze aanpakken, maar ook aan de achterkant zal het contact met de jongeren weer hersteld moeten worden,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. -
PREMIUM
Vrijspraak voor vader en zoon na beschijnen Apache met laserpen: ‘Niet te bewijzen’
Het valt niet te bewijzen of het nu een 59-jarige man uit Afferden of zijn 21-jarige zoon is geweest die in het donker tot twee keer toe met een laserpen naar een Apache-helikopter van defensie heeft geschenen en de piloot heeft verblind. De rechtbank sprak vandaag vader en zoon allebei vrij. -
Dit was de relavond in beeld
Op diverse plaatsen in het land heeft de politie maandagavond bij rellen zeker zeventig personen aangehouden. In Rotterdam werden winkels geplunderd. De politie heeft waterkanonnen ingezet en de mobiele eenheid heeft traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten.