Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira, na zijn doelpunt tegen FC Den Bosch. © BSR Agency

FC Den Bosch: stadionverboden voor supporters die Excelsior-speler uitscholden

racisme-relVoetbalclub FC Den Bosch heeft stadionverboden uitgedeeld aan supporters die Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch hebben bejegend. De mensen zijn herkend na bestudering van beeld- en geluidsopnames die gemaakt zijn tijdens de wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior, op 17 november. 

Hoeveel mensen een stadionverbod kregen, wil een woordvoerder van de club niet zeggen. ,,Maar het gaat niet om mega-aantallen.” Ook over de duur en de reikwijdte - of ze alleen bij FC Den Bosch gelden of in heel Nederland - kan ze nog geen uitspraak doen. ,,Daar moet de KNVB over beslissen. Het gaat om voorlopige stadionverboden.”

Eerder maakte de club al bekend dat een aantal supporters een stadionverbod gehad heeft voor andere vergrijpen, bijvoorbeeld het gooien van bierbekers naar het veld.

Tuchtzaak

Donderdag vindt de behandeling van de tuchtzaak rond het incident plaats bij de KNVB. De tuchtcommissie van de voetbalbond, de aanklager betaald voetbal en FC Den Bosch bespreken dan wat er is gebeurd en wat de club in de nasleep van de incidenten gedaan heeft. Waarschijnlijk wordt er nog geen uitspraak gedaan. 

Tijdens de wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior, die eindigde in 3-3, werd Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira racistisch toegeschreeuwd door een aantal Bossche supporters. Mendes Moreira zei na de wedstrijd uitgemaakt te zijn voor ‘kankerneger, kankerzwarte en kankerkatoenplukker’. De wedstrijd werd daarop tijdelijk gestaakt.

Volledig scherm
De Bossche M-side maakt een statement tegen racisme. © Den Bosch FC

Sinterklaas

De incidenten vonden plaats op de dag van de intocht van Sinterklaas in Den Bosch. Een aantal supporters was daar eerder op de dag bij geweest, om hun steun aan zwarte piet te betuigen. In het stadion zongen ze liedjes over zwarte piet. Ook klonken zogenoemde ‘kraaiengeluiden’ als Mendes Moreira of een andere Excelsior-speler in de buurt van de M-Side aan de bal was. 

In eerste instantie bagatelliseerde de club het gebeurde. Trainer Erik van der Ven noemde Mendes Moreira in het heetst van de strijd zelfs ‘een zielig mannetje’. Later, toen duidelijk werd wat er precies gebeurd was, bood hij daarvoor zijn excuses aan en trok de club alsnog het boetekleed aan. 

Parallel aan de straffen die de club uitdeelt, doet ook het Openbaar Ministerie onderzoek naar de gebeurtenissen in november. Nog niet bekend is of het ook tot strafrechtelijke vervolging van supporters komt. Een woordvoerder van het OM verwacht daar ergens in februari meer over te kunnen vertellen. 

  1. Boerenprotest-special en Angela de Jong in De Ochtend Show to go

    Boerenpro­test-special en Angela de Jong in De Ochtend Show to go

    De boeren gaan morgen opnieuw demonstreren in Den Haag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. We hebben het er onder andere over met verslaggever Lukas van der Storm tijdens een uitzending die volledig in het teken staat van het boerenprotest. Later in de ochtend is ook tv-columnist Angela de Jong te gast om de laatste ins en outs uit de televisiewereld door te nemen. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.