Volledig scherm
Bij een zwaar verkeersongeval op de N210 bij Lekkerkerk zijn twee mensen om het leven gekomen. © ANP

Fatale verkeersruzies: ‘Auto brengt het slechtste in ons naar boven’

Twee ongevallen met dodelijke afloop vlak voor kerst zijn vermoedelijk het gevolg van verkeersruzies. Waarom het verkeer het slechtste in ons naar boven brengt. ,,We willen ons eigen stukje asfalt veroveren.”

Een drama op het asfalt, vlak voor kerst. De kerk in Lekkerkerk stond op eerste kerstdag stil bij het verlies van een 29-jarige man en een eveneens 29-jarige vrouw die zondag omkwamen bij een frontale botsing op de N210. Voor het leven van een derde inzittende wordt gevreesd.

De politie houdt alle scenario’s open, maar aan het ongeval lijkt een verkeersruzie vooraf te zijn gegaan. De slachtoffers waren op de terugweg van een doop toen ze het aan de stok kregen met een bestuurder van een personenauto. Volgens mensen uit de omgeving probeerden ze op een rotonde op de N210 een personenauto van zich af te schudden.

Toen de auto van de slachtoffers remde, knalde een personenbusje achterop. Een 28-jarige bestuurder is na het ongeval aangehouden.

Motorrijders

Ook in Amsterdam lijkt een verkeersruzie te zijn uitgelopen in een dodelijk ongeval. Een 34-jarige vrouw en een 44-jarige man uit Wormerveer verongelukten zondag op de A10 bij Amsterdam op de motor. Verschillende getuigen hebben aan de politie verklaard dat de motorrijders ruzie hadden met de bestuurder van een auto. Een 52-jarige man uit Krommenie is aangehouden.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen noemt het bizar dat twee vermoedelijke verkeersruzies zo kort achter elkaar fataal zijn afgelopen. ,,Dat hoor je bijna nooit.”

‘Territoriumdrift’

Verkeersruzies komen volgens Tertoolen wel aan de lopende band voor. ,,In de auto komt soms het slechtste en meest primitieve van de mens naar boven”, zegt hij. ,,De auto is een uitbreiding van hun ego. Veel mensen kunnen weinig hebben van anderen op de weg. Ze krijgen territoriumdrift en willen hun eigen stukje asfalt veroveren.”

In de begrenzing van hun eigen auto voelen mensen zich anoniem, zegt Tertoolen. Bovendien geeft het apparaat hen een gevoel van macht. ,,Met een simpele voetbeweging kun je de pk’s laten brullen. Mensen willen een ander een poepie laten ruiken.”

Volgens Tertoolen kan het een heerlijk gevoel zijn om de auto even de sporen te geven op de weg. ,,Maar het is maar een kleine stap naar dat andere gedrag, waarbij mensen al uit hun dak gaan als iemand zijn knipperlicht niet gebruikt. Dan wordt de auto een gevaarlijk instrument.”

Zondag kwamen twee mensen om op de N210:

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”