Volledig scherm
Facebook. © AFP

Facebook laat EU-partijen tijdelijk buiten België adverteren

Facebook laat het Europees Parlement en Europese politieke partijen tijdelijk adverteren in de hele EU. Eerder mochten deze instanties door Facebook-beleid alleen in België adverteren; wat voortvloeide uit een maatregel om beïnvloeding van verkiezingen te bemoeilijken. 

Dat meldt Tweakers. Een woordvoerder van Facebook zegt tegen Politico dat ‘een aantal’ pagina’s vrijstelling heeft gekregen van de regels, nadat het Europees Parlement daarom had gevraagd. Het gaat om de Facebookpagina’s van het Europees Parlement en die van Europese politieke groepen en partijen.

Facebook zegt sinds februari continu in gesprek te zijn geweest met de Europese instanties en nog steeds te overleggen met de Europese Commissie over de advertentiekwestie.

Begin april verzochten EU-instanties Facebook per brief om het adverteren buiten België mogelijk te maken. Destijds mochten de instanties en partijen alleen nog bij de zuiderburen adverteren, omdat politieke advertenties en gepromote berichten op het platform volgens nieuwe regels alleen zijn toegestaan in het land waar de adverteerder zich heeft geregistreerd. In het geval van Europese instanties en partijen is dat België.

  1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
    PREMIUM
    Video

    Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

    Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.