Premier Mark Rutte beantwoordt vragen tijdens een Facebook sessie, begin 2017.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte beantwoordt vragen tijdens een Facebook sessie, begin 2017. © ANP

Facebook-bedreiger Rutte krijgt werkstraf: ‘Ik liet me meeslepen’

De politierechter in Groningen heeft een werkstraf van 40 uur opgelegd aan een man (45) uit Musselkanaal die minister-president Rutte bedreigde op Facebook. De premier deed hiervan aangifte omdat hij zich door de tekst ook daadwerkelijk bedreigd voelde.

De Groninger schreef op 3 januari op de Facebookpagina van Rutte: ,,Val dood klootzak, je maakt Nederland aan gort, en ik heb wel wat voor jou lul, 9mm.’’ Na de aangifte werd hij door de politie aangehouden en geconfronteerd met de tekst.

De veertiger noemde het ‘een domme actie’. Persoonlijke en financiële problemen brachten hem naar eigen zeggen tot zijn daad. ,,Ook liet ik mij meeslepen door anti-Rutte sites. Maar ik meende het niet.’’ De man zei dat hij al twintig jaar in de schuldhulpverlening zit (,,ik moet nog achttien maanden’’) en in zijn omgeving zag dat asielzoekers het beter hebben dan hij.

Weer realistisch

De politierechter hield hem voor dat mensen die een publieke taak uitoefenen, zoals de minister-president, niet lastig gevallen moeten worden met dit soort teksten. De man begreep dat. ,,Ik ben nu weer realistisch.’’

Het Openbaar Ministerie had naast de werkstraf een week voorwaardelijke celstraf geëist. Dat laatste vond de rechter niet nodig.

Rutte met strop om nek

Een 47-jarige vrouw uit Leiden kreeg twee jaar geleden naast haar taakstraf van 40 uur wél een voorwaardelijke celstraf opgelegd voor het op Facebook bedreigen van de premier. Die werd in een openbaar bericht afgebeeld met een strop om zijn nek. Daarbij had de vrouw  dreigende woorden geplaatst. ,,Een dergelijke doodsbedreiging is niet acceptabel’’, oordeelde de rechtbank in Den Haag destijds. ,,Hoe oneens iemand het ook is met een politicus, dit is een verwerpelijke manier om daaraan uitdrukking te geven.’’