Volledig scherm
Bij ongelukken in de Verenigde Staten door sneeuwstormen, windstoten en zware regens zijn de voorbije dagen al zeker zes mensen omgekomen © Screenshot video

Extreem weer wereldwijd bij jaarwisseling

Regen, hitte, sneeuwstormen en overstromingen. In landen als Australië, Amerika en Japan gaat de jaarwisseling gepaard met extreme weersomstandigheden. In VS zijn er zware sneeuwstormen in onder meer Nebraska en Minnesota terwijl in zuidelijke staten als Louisiana en Mississippi zoveel regen viel dat de Mississippi buiten haar oevers trad.

Australië zucht onder een hittegolf met temperaturen van boven de 40 graden, zo’n 15 graden warmer dan normaal. De hittegolf begon met kerst en kan nog weken aanhouden volgens de Australische weerdiensten.

In India redde het leger meer dan 2500 mensen die vastzaten op een snelweg tijdens zware sneeuwval. Volgens de weerdienst zal het koude weer in het noorden, midden en oosten van India de komende week aanhouden.

Japan

In Japan waarschuwt de weerdienst voor sneeuwstormen en verkeerschaos rond de jaarwisseling. Zaterdagochtend kan er tot 80 centimeter sneeuw vallen in centraal Japan en 70 centimeter in het noordoosten.

Nederland heeft wat weer betreft een vrij rustige jaarwisseling. Het zal vooral droog en grijs zijn, mogelijk met wat mist. De temperatuur ligt zo rond de zeven graden boven nul.

Bekijk hier beelden van het noodweer in de Verenigde Staten:

  1. Extra agenten de straat op wegens 112-storing

    Extra agenten de straat op wegens 112-sto­ring

    Veiligheidsregio’s in het land sturen extra agenten en ambulances de straat op vanwege de landelijke storing van het noodnummer 112. ,,Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd”, meldt de nationale politie. De Landelijke Eenheid zegt: ,,Alles wat we aan blauw hebben, sturen we naar buiten, de straat op, zodat ze zichtbaar zijn en aangesproken kunnen worden. We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer.”