Ex-militair Melvin B., die met ploertendoder op politiepaarden insloeg, moet de cel weer in
UpdateDe man die op 17 januari tijdens ‘coronarellen’ op het Museumplein met een ploertendoder op politiepaarden insloeg, moet de cel weer in. De politierechter in Amsterdam veroordeelde hem vanmiddag tot zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie.
Delen per e-mail
Ex-militair Melvin B. zat al zes weken in voorarrest, maar moet dus terug de cel in voor het restant van zijn straf. Dat hij ontkent met een ploertendoder te hebben geslagen en zelfs vertelde een dierenliefhebber te zijn, hielp hem vanmiddag weinig. Dat hij die ploertendoder had meegenomen, bekende hij wel en noemde hij ‘stom van zichzelf’. Ook gaf hij toe een politiehond te hebben geschopt.
De 36-jarige Melvin B. uit Purmerend was 17 januari op het Museumplein tijdens de eerste van vele demonstraties tegen het kabinet Rutte die daar plaatsvonden. Op die 17de januari liep het flink uit de hand. De demonstratie was niet toegestaan en de ME greep in.
Dat ex-militair B. een ploertendoder op zak had, kan zijn advocaat Wieteke Drummen wel uitleggen. Volgens haar heeft dat te maken met het feit dat hij de stressstoornis PTSS heeft opgelopen en zich soms onveilig voelt. B. was jarenlang militair en werd regelmatig uitgezonden. Hij is onder meer in Afghanistan geweest.
Loden kop
Toen het uit de hand liep heeft B. met zijn ploertendoder (een uitschuifbare stok met een loden kop erop) ‘een of meerdere paarden’ mishandeld. Meerdere agenten hebben dat verklaard. Bij één paard zijn inderdaad verwondingen aangetroffen bij de ogen. Maar volgens advocaat Drummen kan dat door iets anders veroorzaakt zijn. ,,Er vlogen ook stenen door de lucht, het was daar een veldslag.”
Melvin B. zat tot begin maart in voorlopige hechtenis en de officier van justitie wilde dat toen al verlengen ‘omdat de straf die B. zal krijgen nog langer zal duren'. Toch werd de voorlopige hechtenis van B. na zes weken opgeheven, al mocht hij niet meer op of in de buurt van het Museumplein komen. Nu moet hij terug de cel in.
Hypocriet
De zaak deed de discussie weer oplaaien over het gebruik van paarden bij dit soort incidenten. ,,Politiehonden worden onder meer getraind door ze te slaan, politiepaarden worden getraind door houten blokken naar ze te gooien. Het is wel heel hypocriet van de politie om over dierenmishandeling te beginnen als ze daar zelf aan meedoen”, aldus Drummen.
Melvin B. stond overigens niet terecht vanwege dierenmishandeling, maar vanwege openlijke geweldpleging. Ook weigerde hij het Museumplein te verlaten toen dat werd bevolen en had hij een mes op zak.
Volgens zijn advocaat heeft hij zijn lesje geleerd en zal hij zich niet meer op dit soort demonstraties laten zien. Tijdens de demonstratie van 17 januari werden meer dan honderd demonstranten aangehouden. De rellen kregen ook de nodige aandacht door de aanwezigheid van Dave Roelvink die, naar eigen zeggen, een paar klappen kreeg van de ME.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Organisaties slaan alarm om problemen binnen jeugdzorg: ‘Moet nu echt iets veranderen’
Kinderen die zware zorg nodig hebben, bijvoorbeeld voor psychische of gedragsproblemen, krijgen al te lang niet de juiste hulp. Vijf landelijke organisaties willen obstakels uit de weg ruimen, zodat wachtlijsten korter worden en kinderen bij de beste behandelaars komen. ‘Het systeem werkt tegen om het beste voor een kind te doen.’ -
PREMIUM
Mijndert (42) riep op tot coronarellen en moest cel in: ‘Ondanks mijn PTSS kwam ik er beter uit’
Eén maand cel kreeg Alphenaar Mijndert Tromp (42) na oproepen tot coronaprotest in zijn stad, die tijd in een Dordtse bajes voelde als ‘de hel’. Toch zit de met PTSS kampende man die in de rechtszaal als hoopje ellende oogde er nu monter bij. ,,Ze wilden mij als voorbeeld stellen, maar ik kwam er sterker uit.” -
PREMIUM
Veluwse gemeente omarmt Ruinerwold-gezin: betaalt huur voor vader en jongste kinderen
Een Veluwse gemeente heeft zich over het ‘Ruinerwold-gezin’ ontfermd. De gemeente betaalt de huur van het huis waarin de jongste (maar meerderjarige) kinderen sinds juli vorig jaar wonen en vader Gerrit Jan van D. na zijn vrijlating is ingetrokken. Waarom en hoe doet de gemeente dit? -
PREMIUMCOLUMN
Waarom het houden van een 538-feest met brallerige ballen een krom signaal is naar de rest
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Elsie ligt haar hele, korte leventje al in ziekenhuis, tot nu: 'Mooiste dag in ons leven’
De vijf maanden oude Elsie ligt al haar hele, jonge leven in het Sophia Kinderziekenhuis. Dankzij Stichting Ambulancewens kon ze deze week voor het eerst met haar familie op stap. ‘De mooiste dag van ons leven.’
-
Marcel Levi nieuwe directeur van NWO: ‘Wie adviseert onze minister eigenlijk?’
Internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi (1964) werd deze maand directeur van de Nederlandse wetenschapsorganisatie NWO. Over het Nederlandse coronabeleid uit hij zich kritisch in een interview met het Parool. ,,Wie adviseert onze minister eigenlijk?” -
PREMIUM
Trauma’s spelen op bij tienduizenden mensen met dementie; angst en agressie in verpleeghuizen
Tienduizenden mensen met dementie kampen met een posttraumatische stressstoornis. In verpleeghuizen leidt hun gedrag tot problemen; ze schreeuwen, zijn agressief of angstig. Ouderenpsychiater Sjacko Sobczak ontwikkelt een methode om de problemen op te sporen en te verminderen. -
Te weinig plekken voor jongeren met een taakstraf
De Raad voor de Kinderbescherming heeft een tekort aan geschikte werkplekken voor jongeren die een taakstraf opgelegd krijgen. Dat is extra prangend nu er steeds meer gevallen zijn met complexe problemen, zoals extreem schoolverzuim of een moeilijke thuissituatie.