Volledig scherm
Pulsvissers op de TX38 aan het werk © ANP

Europese Unie komt met totaalverbod voor pulsvisserij

De Europese Unie kondigt morgen een totaalverbod aan op pulsvisserij. Dat melden Haagse ingewijden aan deze krant. Door het verbod dreigt een enorme schadepost voor de Nederlandse visserij. 

Na jarenlange strijd in Europa delft Nederland het onderspit in de discussie over de toekomst van de pulsvisserij. De Nederlandse regering probeerde al die tijd om deze vorm van vissen te behouden. Maar de Europese Commissie, het Europees Parlement én de Europese Raad zullen morgen zeer waarschijnlijk besluiten om de pulsvisserij te verbieden.

,,Het is simpel: de meerderheid van de Europese regeringsleiders wil dit”, zegt een Haagse bron. ,,Daarmee is een verbod onvermijdelijk. We kunnen nu alleen nog proberen om de schade voor de Nederlandse vissers zo veel mogelijk te beperken. Dat is waaraan nu wordt gewerkt.”

Elektrisch vissen

Nederland telt 77 pulskotters. De pulsvissers gebruiken elektrische prikkels om vissen op de zeebodem op te schrikken, waardoor ze omhoog zwemmen en in het net belanden. Bij de ‘ouderwetse’ boomkormethode gaan vissers met sleepnetten over de zeebodem. Daarbij wordt de bodem zwaarder beschadigd dan bij pulsvisserij. Het ‘elektrisch vissen’ kost minder brandstof, waardoor vissers meer geld overhouden.

Nederland lijkt zich in Europa te hebben vergaloppeert met het uitdelen van vergunningen aan Nederlandse vissers. In het verleden kreeg Nederland toestemming om 5 procent van de vissers te laten experimenteren met pulsvisserij, maar inmiddels wordt de techniek door een veel groter aandeel van de vissers gebruikt.

Dat wekte de woede van Brusselse ambtenaren en andere Europese lidstaten, waaronder Frankrijk. Franse en Britse vissers klaagden dat hun visvangst wordt bedreigd door de Nederlandse pulsvissers. De Franse president Emmanuel Macron is groot voorstander van een verbod op pulsvisserij.

Emotie

,,Een keuze op basis van emotie”, zegt een Haagse bron. Vorig jaar schakelde minister Schouten oud-minister Cees Veerman in om de Franse vissers te overtuigen van de voordelen van pulsvisserij. Dat is zonder succes geweest, blijkt nu.

Afgelopen weekend zei Schouten in het geval van een verbod te willen pleiten voor een ‘fatsoenlijke overgangsperiode’. Duurt die periode een paar jaar, dan hebben de Nederlandse pulsvissers genoeg tijd om hun investeringen terug te verdienen en nieuwe vistechnieken te ontwikkelen. Gaat het verbod heel snel in, dan dreigt voor een deel van de vissers faillissement.

Nederlandse ambtenaren proberen in Europa af te dwingen dat het verbod later van tafel kan als uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat pulsvisserij heel gunstig is. Of die passage in de verbodstekst wordt opgenomen, is onduidelijk.

Nederlandse vissers hebben een beroep gedaan op premier Mark Rutte, in de hoop dat hij contact opneemt met de Franse president om de schade voor de Nederlandse pulsvisserij te beperken.

Vissers uit onder meer Urk, Katwijk, Stellendam en Arnemuiden gaan vandaag met bussen naar Den Haag om te pleiten voor het behoud van de pulsvisserij. 

Kijk hier waarom acties tegen het verbod op de pulsvisserij voorlopig uitblijven:

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.