Europa trekt portemonnee voor spoorlijn tussen Lelystad en Groningen
Er is Europees geld in aantocht voor de aanleg van de Lelylijn. De spoorlijn die de Randstad en het noorden van het land met elkaar moet verbinden wordt opgenomen in het zogeheten Trans-Europees Transport Netwerk, en dat brengt verschillende voordelen met zich mee.
De ministers van Transport van de 27 EU-landen moeten hier vandaag nog officieel over besluiten, maar bronnen in Brussel bevestigen dat ze dat hoogstwaarschijnlijk zullen doen. De Europese Commissie had zich er vorige maand al voor uitgesproken. Dat is belangrijk voor Nederland omdat Europa daarmee het belang van de Lelylijn erkent en het de deur opent voor Europese subsidies.
Wegen, spoorwegen en vaarwegen die onderdeel uitmaken van ‘TEN-T’ voldoen allemaal aan bepaalde Europese standaarden, waardoor wegverkeer, boten en treinen zich duurzaam en snel door Europa kunnen verplaatsen.
,,Nu staat de Lelylijn letterlijk op de kaart. Dat is een belangrijke stap op weg naar realisatie van de spoorlijn”, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). ,,Natuurlijk is er nog heel veel werk te doen, maar dit Europese besluit helpt ons daarbij en daagt ons tegelijkertijd ook uit echt werk te maken van de Lelylijn.”
3 miljard van kabinet
In het coalitieakkoord was al afgesproken dat het kabinet 3 miljard reserveert om met medefinanciering vanuit de regio en uit Europese fondsen de Lelylijn te kunnen aanleggen. Maar die fondsen moesten er dan wel komen. En daar is nu dus zicht op. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat de aanleg tussen de 6 en 9 miljard euro zal kosten.
De Lelylijn moet de reistijd tussen Lelystad, Groningen, Leeuwarden en de Randstad aanzienlijk verkorten. De trein, die een snelheid van 200 kilometer per uur moet kunnen halen, zal ook stoppen in Emmeloord, Heerenveen en Drachten. De lijn is vernoemd naar Cornelis Lely, de ingenieur en minister van Waterstaat die al in 1891 met een uitvoerbaar plan kwam voor de aanleg van de Afsluitdijk.
Staatssecretaris Heijnen: ,,Dankzij een snelle verbinding wordt wonen en werken in het noorden aantrekkelijker en wordt de bouw van nieuwe woningen en de komst van nieuw banen mogelijk gemaakt.” Hoe de Lelylijn precies moet gaan lopen en hoe een verbinding met Duitsland tot stand kan worden gebracht is nog niet besloten.
Details nog uitwerken
Hoe groot de bijdrage uit Brussel zal worden is nog niet bekend. Staatssecretaris Heijnen schreef eerder deze maand aan de Tweede Kamer: ,,In de regel geldt een maximale bijdrage van 30 procent (werkzaamheden) tot 50 procent (studies) van de in aanmerking komende kosten.” Er zit nog wel een addertje onder het gras: In het huidige Europese steunprogramma voor infrastructuurwerken is 85 procent van het budget gereserveerd voor projecten op het zogeheten kernnetwerk, en 15 procent voor projecten op het ‘uitgebreide netwerk’. De Lelylijn wordt onderdeel van dat ‘uitgebreide netwerk’.
In de Kamer leeft brede steun voor de aanleg van de spoorlijn, maar Caroline van der Plas (BBB) bekende er ook buikpijn van te hebben. Betere bereikbaarheid, meer woningen en meer banen in het noorden is natuurlijk goed, maar het kan ook betekenen dat Amsterdammers naar de regio trekken die dan woningen kopen terwijl ze geen binding met het gebied hebben, zo zei ze vorige week in de Tweede Kamer.
Het Europese Parlement moet zich ook nog uitspreken over de opname van de Lelylijn in het TEN-T-netwerk. In Brussel wordt verwacht dat het besluit eind 2023 definitief zal zijn.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Fakkeldreiger’ Kaag wordt lijsttrekker Jezus Leeft bij provinciale verkiezingen
Max van den Berg, de man die tot zes maanden cel is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van minister Kaag stond, wil meedoen aan de provinciale verkiezingen in maart. De partij Jezus Leeft heeft hem als lijsttrekker op de kieslijst gezet in de provincie Noord-Holland. -
column
Dit stel zit de komende tien jaar en zes maanden vast voor hetgeen zij op Instagram gooiden
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
FvD zet eigen kandidaat in Brabant buitenspel na bedreigen van politieke kopstukken
Wim Kreté ligt onder vuur als kandidaat-Statenlid voor Forum voor Democratie in Noord-Brabant. De Drunenaar bedreigde op sociale media Sigrid Kaag, Hugo de Jonge en andere politici: ‘Je leeft in reservetijd, nog even Sigridje!’ Zelfs zijn eigen partij wil hem niet meer in de Staten.
-
met video1
Inchecken in trein kan vanaf vandaag ook met bankpas, creditcard of Apple Pay
Reizigers met de trein kunnen vanaf dinsdag inchecken met hun bankpas of creditcard. Die mogelijkheid, met de naam OV Pay, wordt door de Nederlandse Spoorwegen aangezet in heel het land. Dat gebeurt na eerdere tests. Ook QBuzz gaat de bankpasjes aanzetten voor zijn treinen in de regio Dordrecht. Arriva doet dat voor de Limburgse treinen. -
-
-
Koken & Eten
Op kruidenpotjes zitten ook bacteriën: maak ze schoon als je voedselvergiftiging wilt voorkomen
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM1
Toelaten homoseksuelen steen des aanstoots: kerk op Urk verbreekt banden met Zwolse kerk
Het toelaten van homoseksuelen bij het heilig avondmaal zorgt voor dusdanig veel onvrede bij de Christelijk Gereformeerde Eben-Haëzerkerk uit Urk, dat banden met Zwolse kerken worden verbroken. Het rommelt al langer binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK): de kerk uit Urk is ook niet blij met het benoemen van vrouwelijke ambtsdragers in Zwolle.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJulia van Damme