Essent verhoogt energierekening met 17,50 euro per maand
Energiebedrijf Essent gaat de energierekening voor een gemiddeld huishouden met een variabel contract volgend jaar met 17,50 euro per maand verhogen. In december krijgen klanten informatie over het persoonlijke effect op hun maandbedrag, aldus Essent.
Op 1 januari past Essent het variabele tarief voor stroom en gas aan. Klanten met een contract met variabele tarieven betalen dan voor gas 1,11 euro per kuub en voor stroom 0,2525 euro per kilowattuur. Bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 1400 kuub gas en 3000 kilowattuur betekent dit 656 euro extra per jaar, aldus het bedrijf.
De overheid gaat de stijging van de energietarieven voor een belangrijk deel compenseren. Daardoor betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik volgend jaar 446 euro minder energiebelasting. De jaarlijkse energierekening gaat hierdoor bij Essent gemiddeld netto 210 euro omhoog.
,,Essent doet er alles aan om de energierekening van klanten betaalbaar te houden. Door slim in te kopen, weten we de stijging van de energiekosten zoveel mogelijk te beperken voor onze klanten met een variabel tarief”, aldus commercieel directer Boudewijn den Herder in een toelichting.
Grote drie
Essent, Vattenfall en Eneco hebben grofweg de helft van de Nederlandse energiemarkt in handen. De meeste klanten van omgevallen energieleveranciers zoals Enstroga komen in de praktijk bij hen terecht. Honderden huishoudens zullen aanzienlijk duurder uit zijn. Enstroga was begin november het tweede energiebedrijf binnen een maand dat omviel door de torenhoge gasprijzen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) trekt de leveringsvergunning van de Duitse leverancier in. De klanten worden verdeeld over alle andere energiebedrijven.
Het omvallen van Enstroga heeft beduidend minder impact dan het faillissement van Welkom Energie eind oktober. Waar de laatste leverancier 90.000 gedupeerde klanten had, ging het bij Enstroga om honderden klanten. Van 300 klanten was de levering onlangs - tegen de regels van de ACM in - al stopgezet door het bedrijf zelf.
150 huishoudens stonden op 9 november nog officieel geregistreerd als afnemer. Zij worden verdeeld over alle andere energiebedrijven naar rato van marktaandeel. In tegenstelling tot bij Welkom Energie - waar Eneco de klanten voorafgaand aan het faillissement overnam - is er nu geen andere leverancier die de klanten vrijwillig wil hebben. De andere 300 huishoudens worden eveneens verdeeld, maar mogen hiervan afzien als ze in de tussentijd al zijn overgestapt naar een andere leverancier.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Overstappen vanwege hoge gasprijs? Experts adviseren: ‘Wacht met nieuw energiecontract’
De energieprijzen gaan door het dak. Een gemiddeld huishouden is komend jaar zo’n 900 euro meer kwijt aan stroom en gas. Afwachten, is het advies van drie experts. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUM
Huizen met rood energielabel zijn 30.000 euro minder waard
Huizenkopers letten steeds meer op het energielabel van een woning. De tienduizenden euro’s die nodig zijn om te verduurzamen vertalen zich in de verkoopprijs. ,,Niemand doet nog lacherig over energielabels.” -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
-
PREMIUM
Ferid (59) voert jarenlange strijd om leeftijd in paspoort (56) aan te passen, maar zonder resultaat
Je bent geen 56 jaar, maar 59 jaar, alleen kun je dat niet bewijzen. Ferid Gergin, geboren in Turkije, heeft twee geboortedata: één in zijn paspoort en zijn echte. Een fout uit het verleden die hem nog steeds achtervolgt en niet kan worden gecorrigeerd.Enschede -
-
-
PREMIUM
Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ in België vervolgd voor cocaïnesmokkel
Maandag begint in Luik, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een grote strafzaak tegen de voortvluchtige Jos Leijdekkers en 45 medeverdachten. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwt hem, net als het Nederlandse, als leider van een criminele organisatie. -
PREMIUM
Controle op treinkaartje blijft te vaak uit: ‘Conducteurs kiezen eieren voor hun geld’
Vakbond FNV Spoor slaat alarm omdat de conducteur op sommige trajecten amper meer lijkt te controleren op een vervoersbewijs. Deze zogeheten trefkans moet omhoog, omdat het risico op zwartrijden en agressie anders te hoog wordt.