Volledig scherm
PREMIUM
Sinds het overlijden van zijn Eva in november gaat het Maarten naar omstandigheden goed. © Patricia Nauta

Erik (36) is superfan van schrijver Maarten Biesheuvel: ‘Die Bies is mindblowing!’

Vanaf zijn 17de bewondert beoogd biograaf Erik de Bruin (36) het werk van schrijver Maarten Biesheuvel. Nog altijd tintelfris, noemt hij de verhalen van ‘Bies’, die afgelopen donderdag 80 jaar werd. Lees hier zijn aanstekelijke uitleg.

In het jaar 2000 zat ik in de zesde klas van het vwo op het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn. Ik stond er prima voor en als ik mijn eindexamen niet verknalde, zou ik volgend schooljaar in Leiden beginnen aan de studie psychologie. Tenminste, dat vertelde ik iedereen die me vroeg welke plannen ik had als mijn diploma binnen was. In werkelijkheid was mijn toekomst op mijn zeventiende een groot braakliggend terrein. Psychologie klonk interessant, en in mijn verbeelding was het de uitgelezen studie om de mens in al zijn verschijningsvormen te leren doorgronden. Te beginnen met mijn puberende zelf.

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.