Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Marco Okhuizen

Erdogan zit niet zo stevig in het zadel als iedereen denkt

COLUMNColumnist Özcan Akyol schrijft driemaal per week een column over wat hem bezighoudt.

U zou het niet denken: de AK-partij van president Recep Tayyip Erdoğan maakt al bijna zestien jaar de dienst uit in Turkije, maar niet eerder was er onder dat bewind een vervroegde gang naar het stembureau afgekondigd.

Daar kwam gisteren verandering in: de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen die in november 2019 moesten plaatsvinden, met een belangrijke grondwetswijziging in het vooruitzicht, worden door een nieuw besluit al over twee maanden gehouden.

Waar komt dit rigoureuze besluit vandaan? Wie zeker van zijn positie is en dus ook van de onvoorwaardelijke loyaliteit van het electoraat, zou normaal gesproken niet de beslissing nemen om een volk anderhalf jaar eerder te laten stemmen. Er is weinig tijd voor een uitgebreide campagne en tegenstanders kunnen zich onvoldoende profileren in de media.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”