Volledig scherm
Özcan Akyol. © Rob Voss

Özcan Akyol genomineerd voor Fortuyn Prijs

Stentor-columnist en schrijver Özcan Akyol is genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs 2018. Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. Naast Akyol zijn ook hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, directeur van De Balie Youri Albrecht en columnist Theodor Holman voorgedragen.

Akyol schrijft volgens jurylid Joost Eerdmans ,,al jaren onverbloemd en autonoom over de multicuturele samenleving." Youri Albrecht organiseert ,,onverschrokken debatten over splijtzwammen van deze tijd". Esther Voet is ,,onvervalst strijder om de joodse stem vrij te laten klinken." Holman raakt volgens de jury onderwerpen die anderen liever mijden.

De Pim Fortuyn Prijs is de jaarlijkse prijs voor de meest Fortuynistische persoon in Nederland. De winnaar moet een strijder zijn voor het vrije woord en stelling durven nemen in het maatschappelijk debat.

Volgens Eerdmans is de prijs belangrijker dan ooit. ,,Het vrije woord wordt steeds meer omsingeld. Mensen die voor hun mening uitkomen worden steeds vaker via sociale media bedreigd en uitgescholden. Voor ons is 6 mei de landelijke dag van het vrije woord." De nominatie wordt altijd bekend gemaakt op deze datum, de sterfdag van Fortuyn.

In 2017 ging de prijs naar columnist Ebru Umar. In de jaren daarvoor kregen opiniemakers Leon de Winter en Afshin Ellian de prijs.

  1. Kinderen adviseren: ‘Open Oudertelefoon, ouders willen ook dingen kwijt’

    Kinderen adviseren: ‘Open Oudertele­foon, ouders willen ook dingen kwijt’

    De Nationale Raad van Kinderen heeft zojuist minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd over het taboe rond kindermishandeling. Gemiddeld zit in elke klas van dertig kinderen één kind dat te maken heeft met kindermishandeling of verwaarlozing. De 10- tot 14-jarigen adviseren vandaag op Wereld Kinderdag de vicepremier: ,,Open voor ouders een Oudertelefoon, want volwassenen willen ook dingen kwijt.’’