'Klimaatklever' is één van de woorden die genomineerd zijn voor de titel woord van het jaar. Op deze foto is te zien hoe een Duitse agent een klimaatactivist probeert los te halen nadat hij zich aan de grond heeft vastgelijmd.
Volledig scherm
'Klimaatklever' is één van de woorden die genomineerd zijn voor de titel woord van het jaar. Op deze foto is te zien hoe een Duitse agent een klimaatactivist probeert los te halen nadat hij zich aan de grond heeft vastgelijmd. © ANP / AFP

Energietoerisme, klimaatklever en emojibaby genomineerd voor woord van het jaar

Ooit gehoord van ‘boektokken’? Het is een van de woorden die dit jaar genomineerd zijn voor de titel woord van het jaar en betekent ‘tiktokken over een boek’. De stembussen voor de verkiezing van het Van Dale woord van het jaar 2022 zijn vanaf vandaag geopend. Tien woorden zijn genomineerd.

 1. De Jonge over woord van het jaar: 'Als je op ic ligt, dán heb je pas prikspijt’
  Play
  VIDEO

  De Jonge over woord van het jaar: 'Als je op ic ligt, dán heb je pas prikspijt’

  Het woord ‘prikspijt‘ is na een oproep op sociale media gekozen tot woord van het jaar 2021. De term kreeg 82,2 procent van de stemmen en kreeg daarmee de voorkeur boven woonprotest (3,7 procent) en wappiegeluid (3,6 procent). Volgens Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, was het verschil met de nummer twee nooit zo groot als dit jaar. NU’91, de belangenvereniging voor zorgprofessionals, reageert verbaasd op de verkozen winnaar. ,,Dit is absoluut geen term die in ons werkveld gebezigd wordt.”
 2. Topadvocaat Knoops na snoeihard rapport: Nabestaanden Peter R. de Vries kunnen de staat aanklagen

  Topadvo­caat Knoops na snoeihard rapport: Nabestaan­den Peter R. de Vries kunnen de staat aanklagen

  De nabestaanden van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en kroongetuige Nabil B. kunnen op grond van de harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de staat aansprakelijk stellen voor immateriële en materiële schade, stelt topadvocaat Geert-Jan Knoops tegen deze site. Het uitgelekte conceptrapport zou uitwijzen dat politie en justitie veel steken hebben laten vallen op het gebied van beveiliging. ,,Dit kan zeker als basis dienen voor verdere juridische stappen.”