De garagebox in de wijk Woensel-Noord van Eindhoven waar eerder opgepakte terreurverdachten een fitnessruimte ingericht hadden.
Volledig scherm
De garagebox in de wijk Woensel-Noord van Eindhoven waar eerder opgepakte terreurverdachten een fitnessruimte ingericht hadden. © Rob Engelaar

Eindhovense terreurverdachten op vrije voeten: ‘Geen sprake van ideologisch geweld’

De Eindhovense terreurverdachten komen op vrije voeten. Het OM meende aanvankelijk dat de negen mannen mogelijk van plan waren een aanslag te plegen. Maar nu oordelen deskundigen onder meer op basis van gesprekken met de verdachten dat er geen sprake is van het ‘ideologisch legitimeren van geweld’.

 1. Terreurverdachten ‘trainden’ maandenlang in deze Eindhovense garagebox
  Play
  PREMIUM
  Video

  Terreurver­dach­ten ‘trainden’ maanden­lang in deze Eindhoven­se garagebox

  Negen Eindhovense terreurverdachten huurden een jaar lang een garagebox in Eindhoven-Noord om in te fitnessen. Het Openbaar Ministerie ziet dit als het trainingscentrum waarin de jongemannen zich klaar maakten voor een terroristische aanslag, mogelijk op politici als Mark Rutte en Geert Wilders. Volgens de verdachten zelf sportten ze hier omdat de sportscholen dicht waren wegens corona.
 2. ‘Geroofde’ miljoenendiamant is van wereldberoemde ontwerper: ‘Grootste steen van de hele beurs’
  27 miljoen euro

  ‘Geroofde’ miljoenen­di­a­mant is van wereldbe­roem­de ontwerper: ‘Grootste steen van de hele beurs’

  Het collier dat dinsdag vermoedelijk is gestolen op de kunstbeurs in Maastricht, is van de in Amerika geboren Joël Arthur Rosenthal, een van de grootste en meest gerespecteerde juwelenontwerpers ter wereld. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman zegt, op basis van ‘meerdere bronnen uit de scene‘, dat het collier met daarin een kanariegele diamant zou zijn buitgemaakt. ,,Het gaat hier om de grootste en meest waardevolle steen van de beurs.” De kunstbeurs wil het bericht bevestigen noch ontkennen.