Eerste vrouwen op de onderzeeboot: ‘Meeste mannen hebben klein hartje’

videoHet was het laatste mannenbolwerk binnen het leger, maar na een geslaagde proef mogen nu ook vrouwen meevaren op onderzeeboten. Sitara Hartsteen en Marieke van Dijk zijn de allereerste opvarenden en vragen zich af waarom het zo lang heeft moeten duren. ,,Het lijkt een harde wereld, maar veel mannen hebben een klein hartje.”

Het bed. Dat was misschien wel het meeste wennen toen onderofficier Marieke van Dijk vorig jaar voor het eerst aan boord stapte van onderzeeboot Zr. Ms.  Zeeleeuw. Ze was toen nog nieuw en kreeg het slechtste plekje toegewezen; bijna op de vloer, weggestopt achter een bank waar tijdens haar slaap collega’s studeerden en zichzelf vermaakten. In deze ruimte sliep ze maximaal zes uur. En kleedde ze zich om. Privacy was er bijna niet. Een gordijntje. Meer niet. En dus kleedde ze zich in de ruimte waar iedereen haar zou kunnen zien. ,,Als ik mijn bikini aan heb, is er meer bloot te zien dan wanneer ik in mijn ondergoed sta, dus ik heb daar geen enkele moeite mee.’’

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabakverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabakver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabakverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”