Volledig scherm
Mensen op het strand bij Scheveningen vechten tegen de storm. © Shutterstock

Eerste herfststorm met windkracht 10 in aantocht

Nederland krijgt morgen te maken met de eerste officiële herfststorm, met windsnelheden tot windkracht 10. Meteorologen van Weerplaza houden in de kustregio rekening met zware tot zeer zware windstoten, afgewaaide takken en mogelijk ook her en der ontwortelde bomen en een overlast in de ochtendspits.

De storm begint morgenochtend vroeg langs de westkust. In de loop van de ochtend breidt de storm zich uit naar de noordwestkust en het Waddengebied.

De meeste wind verwacht Weerplaza tussen 11.00 uur en 16.00 uur op de Waddeneilanden. De wind draait daar dan naar het westen en neemt mogelijk toe tot een zware storm, met zeer zware windstoten die op de eilanden oplopen tot rond, of iets boven. de 120 kilometer per uur.

De bomen staan nog volop in het blad en zijn daardoor gevoeliger voor windstoten.

Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: ,,Aan het begin van de woensdagmiddag trekt een venijnige stormdepressie van west naar oost over de Noordzee, net noord van de Wadden. Het hangt van de exacte koers van dit lagedrukgebied af hoe hard het op de Wadden zal gaan waaien, maar dat het daar een paar uur flink tekeer zal gaan, lijkt zeker."

Quote

Dat het op de Wadden flink tekeer zal gaan, lijkt zeker.

Michiel Severin, meteoroloog Weerplaza