De van de MSC Zoë afgevallen containers zorgden voor een puinhoop op de Wadden, waaronder Terschelling.
Volledig scherm
De van de MSC Zoë afgevallen containers zorgden voor een puinhoop op de Wadden, waaronder Terschelling. © De Vries Media

Eén verloren container met gevaarlijke stoffen van MSC Zoë gevonden

Eén van de twee containers met gevaarlijke stoffen die het schip MSC Zoë begin januari boven de Wadden in ruig weer verloor, is gelokaliseerd. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vanmiddag laten weten.

Door zwaar weer verloor de MSC Zoë in de nacht van 1 op 2 januari liefst 342 containers, ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum. Tweederde daarvan belandde in het Nederlandse deel van de Noordzee. De inhoud - van auto-onderdelen en speelgoed tot matrassen, kussens, schoenen tot zeepflaconpompjes  - spoelde in enorme hoeveelheden aan op onder andere Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. Het zorgde voor een grote ravage. Om de rotzooi op te ruimen werden 100 militairen ingevlogen. Een legertje vrijwilligers hielp dagenlang mee.

Het schip vervoerde echter ook twee containers met gevaarlijke stoffen. De container met dibenzoylperoxide is nu gevonden, op Duits grondgebied. De tweede container met gevaarlijk stoffen is nog spoorloos. Meer specifiek betreft de inhoud oplaadbare lithium-ion batterijen.

Onderzoek

Inmiddels is de Onderzoeksraad Voor Veiligheid een onderzoek gestart naar de oorzaak van het voorval en de situatie aan boord van het schip. Er is bovendien een strafrechtelijk onderzoek gestart door het Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit onder leiding van een officier van justitie. 

Rijkswaterstaat heeft de Zwitserse reder MSC Zoë inmiddels aansprakelijk gesteld. De gemeente Vlieland heeft hetzelfde gedaan.

Beelden van de MSC Zoë nadat het schip 270 containers verloor. Op de door de Kustwacht vrijgegeven beelden valt te zien hoe op de diverse plekken op het schip containers overboord zijn gegaan.
Volledig scherm
Beelden van de MSC Zoë nadat het schip 270 containers verloor. Op de door de Kustwacht vrijgegeven beelden valt te zien hoe op de diverse plekken op het schip containers overboord zijn gegaan. © Videostill