Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin
Van de gevaccineerde verpleeghuisbewoners die de afgelopen maanden toch het coronavirus opliepen, is een op de vijf overleden - ongeveer hetzelfde percentage als vorig najaar. Dat berekende hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh.
,,Wij waren ook wel verrast door deze uitslag”, zegt de hoogleraar, die verbonden is aan Amsterdam UMC. Hertogh analyseerde gegevens uit elektronische patiëntendossiers van achthonderd coronapatiënten uit verpleeghuizen, die tussen september en half november besmet waren geraakt.
Bij ongeveer de helft, 395 mensen, was duidelijk geregistreerd dat ze waren gevaccineerd tegen corona. Van hen overleed 22 procent. Dat is ongeveer gelijk aan het percentage van vorig najaar. Toen was nog niemand in Nederland tegen het virus gevaccineerd.
Totale aantal besmettingen wel lager
Het totale aantal besmettingen in de verpleeghuizen lag dit najaar wel aanmerkelijk lager dan vorig najaar, tijdens de ‘tweede golf’. In hetzelfde systeem, dat door ongeveer een op de drie verpleeghuizen wordt gebruikt, werden destijds ruim 3200 besmettingen geregistreerd.
Een ander belangrijk verschil met vorig jaar is de opkomst van de Delta-variant. ,,Die is mogelijk toch agressiever”, zegt Hertogh. Het kan zijn dat verpleeghuisbewoners er eerder aan overlijden dan aan voorgaande coronavarianten. ,,We weten ook niet wat er zou zijn gebeurd als de mensen van wie we de gegevens hebben onderzocht niet waren gevaccineerd. Het kan dat er dan nog meer sterfte was geweest”, vervolgt hij. ,,Helaas hebben we geen niet-gevaccineerde controlegroep.” Dat maakt het moeilijk om harde uitspraken te doen.
Boosterprik
De cijfers benadrukken volgens Hertogh nog eens duidelijk het belang van een boosterprik om de afweer tegen het virus op peil te houden. ,,We weten van het begin af aan dat vaccins niet 100 procent effectief zijn”, aldus de hoogleraar, die ook lid is van het Outbreak Managent Team (OMT). ,,Bij verpleeghuisbewoners zou de effectiviteit nog iets lager kunnen zijn, doordat een deel van hen een verminderd werkend immuunsysteem heeft. En we weten dat de antistoffen na verloop van tijd afnemen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Tropisch weer met ‘plaknachten’ op komst, festivals nemen maatregelen
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUM
Nog geen 24 uur na ongeluk waarbij meisje (1) in water belandt, grijpt de gemeente in
De consternatie was zondagmiddag groot toen een vader met hulp van omstanders zijn 1,5 jaar oude dochter uit een zinkende auto redde. Een parkeerplek op de kade is snel na het ongeluk aangepast door de gemeente, maar een bewoner uit de straat zegt dat ze Maassluis eerder al op deze ‘gevaarlijke parkeerplaats’ heeft gewezen.Maassluis -
AD Play
Havermelk vs. koffiemelk: kunnen Amsterdammer en zuivelboer elkaar vinden in discussie over dierenleed?
In de AD Play-serie Shula door stad en land onderzoekt programmamaker Shula Tas de ‘culturele kloof’. Ze reist door het land om te proberen te begrijpen hoe het kan dat zij, vanuit haar Amsterdamse Randstedelijke bubbel, zo anders naar maatschappelijke kwesties kijkt dan haar medelanders. Kunnen we elkaar iets beter begrijpen? Of blijven we hopeloos verdeeld? In de eerste aflevering ontmoet ze melkveehouder Rudie Freriks uit het Overijsselse Luttenberg. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
PREMIUM
Dit verjaardagsliedje mag niet meer gezongen worden, vindt actiegroep: 'Kwetsend en racistisch'
Nijmegen -
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Defensie koopt veertien nieuwe helikopters voor special forces: kosten tussen 1 en 2,5 miljard euro
Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.