Echtgenote van verdachte kluisjesroof krijgt 'bedreigers' aan de deur
De echtgenote van een van de twee verdachten van de kluisjesroof bij Rabobank in Oudenbosch is aan huis bedreigd door onbekende mannen. De personen, mogelijk criminelen, stonden twee keer bij de vrouw aan de deur in Roosendaal. De eerste keer vorige week, de tweede keer afgelopen woensdag.
De 'stevige bezoekers' reden in dure personenwagens met buitenlandse kentekens. Ze hebben de vrouw niet gekrenkt, ultimatums gesteld of direct bedreigd, maar hun bezoekjes kwamen erg intimiderend over op de bange echtgenote. Dat bevestigen meerdere bronnen rond het onderzoek.
Ring
De onbekenden vertelden de verbouwereerde echtgenote van EBN-beveiliger Agron K. (45) dat ze gedupeerd zijn door de roof. Niet vanwege het verlies van gestolen crimineel geld, maar omdat een bijzondere ring is gestolen. Het zou zijn een sieraad zijn met grote emotionele waarde dat de mannen per se terug willen, zo vertelden ze.
Crimineel geld
Advocaat Ziya Yeral laat op verzoek van cliënt Agron K. (45) niks los over de zaak. In mei maakte hij al wel bekend dat zijn cliënt en diens familie doodsbang waren voor bedreigingen uit criminele hoek. Bij kluisjesroof zou veel crimineel geld zou buitgemaakt, een verlies dat woedende 'eigenaren' niet bij Rabobank en politie kunnen claimen. De gedachte was en is dat ze het geld wellicht via (familie van) verdachten proberen terug te krijgen.
Bedreigers gaan er daarbij kennelijk van uit dat verdachte K. mede schuldig is aan de roof en weet waar buit en/of mededaders zijn. Een van de bronnen rond het onderzoek sluit niet uit dat het ring-verhaal louter een smoesje is van 'zogenaamde gedupeerden' of andere sluwe (criminele) partijen die uit zijn op de buit of daders.
Waarom zouden mensen mijn cliënt bedreigen? Hij heeft niets met de zaak te maken
Opmerkelijk is dat 'bedreigers'alleen de familie van de Roosendaalse verdachten lastig vallen. De familie van de tweede aangehouden verdachte van de kluisjesroof, EBN-beveiliger Johan van W. (43) uit Etten-Leur, wordt volgens zijn advocaat Henk van Asselt niet bedreigd. ,,Waarom zouden mensen mijn cliënt bedreigen? Hij heeft niets met de zaak te maken.''
Het Openbaar Ministerie kent de zaak. ,,We weten dat de familie wordt lastig gevallen en zich bedreigd voelt. Daar hebben we oog'', aldus woordvoerder Martine Pilaar. Over eventuele (beveiligings)maatregelen zegt ze niks. De twee beveiliger werden enkele weken na de kraak opgepakt. Ze zouden minstens twee onbekende kluisjesrovers het gebouw in en uit hebben gelaten.
Sieraden terug
Rabobank gaat volgende week beginnen met het teruggeven van de achtergelaten eigendommen van gedupeerden van de roof begin maart, waarbij ruim 300 kluisjes werden opengebroken. Een monnikenwerk omdat het om 5.000 munten, ringen, halskettingen andere sieraden gaat die soms op elkaar lijken.
Complex
,,Het is complex. Sommige spullen zijn door meerdere mensen herkend in de fotoboeken'', duidt woordvoerster Elise van Heeswijk. Rabobank zegt in voorkomende gevallen 'alles te bespreken' met gedupeerden en daarbij te zoeken naar 'pasklare oplossingen'. Een daarvan is een vergoeding door de bank. ,,Bijvoorbeeld ook als we geen match kunnen vinden'', beaamt Van Heeswijk.
De bank begin met het teruggeven van 'enkelvoudig geclaimde voorwerpen': eigendommen die slechts door één kluisjeshuurder zijn herkend. Rabobank staat op het punt om ook de eerste claims af te ronden van huurders van wie alleen geld is gestolen. Hoeveel de totale buit bedraagt, zegt de bank op basis van de huidige informatie nog altijd niet te kunnen zeggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ook in hoger beroep jarenlange celstraf voor No Surrender-leider uit Hulst
Voormalig No Surrender-kopstukken Henk Kuipers, Klaas Otto en Hulstenaar Rico R. zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens het leiden van een criminele organisatie. Opnieuw is de zwaarste straf voor Kuipers: 8,5 jaar. -
extra begeleiding
Kinderombudsvrouw: Onrust in leerlingenvervoer slecht voor ontwikkeling van kinderen
De ontwikkeling van kinderen in het speciaal onderwijs wordt geremd door de onrust in het leerlingenvervoer. Ze zijn soms uren onderweg, zitten in volle busjes en komen daardoor vaak overprikkeld en moe aan op school. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zegt dat in de uitzending zondagavond van Pointer . -
OM: ‘Commando gelinkt aan Taghi verhandelde meer dan duizend wapens’
De opgepakte commando die wordt gelinkt aan het netwerk van Ridouan Taghi verhandelde volgens het Openbaar Ministerie meer dan duizend wapens of onderdelen daarvan. Ook zou hij 260 kilo cocaïne hebben gesmokkeld en geheime informatie over het Korps Commandotroepen en zijn collega’s hebben gedeeld. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden.
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Busvervoer plat op meerdere plaatsen in het land door staking chauffeurs
Chauffeurs in het streekvervoer hebben zaterdag op verschillende plaatsen het werk neergelegd. In Enschede, Hengelo en Haaksbergen ging volgens vakbond FNV ongeveer 70 procent van de ritten zaterdag niet door, vervoerder Keolis houdt het op de helft. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.