Volledig scherm
Koeien lopen over de verbrande wei in Loon op Zand © Persbureau Midden Brabant/ Erik Haverhals

Duinbrand treft Schiermonnikoog, heidebrand Loon op Zand

Overzicht/videoOp verschillende plekken in Nederland zijn vandaag branden uitgebroken. Op het eiland Schiermonnikoog woedde een grote duinbrand. En ook in Brabant is het raak. Daar woedt een bosbrand in Maarheeze en een heidebrand in Loon op Zand. 

De brand op Schiermonnikoog was aan de westkant van het Waddeneiland. Na anderhalf uur was de brand onder controle. De inzet van een blushelikopter, waar de brandweer om had gevraagd, bleek niet nodig. Het vuur woedde op een terrein van 500 bij 30 meter, zegt een woordvoerder.

De brandweer op het Waddeneiland werd geholpen door het zogenoemde ondersteuningspeloton: speciaal opgeleide boeren met hun eigen landbouwvoertuigen. Zij leverden water aan.

Over de oorzaak van de brand kan de woordvoerder niets zeggen: ,,Het is hartstikke droog op Schiermonnikoog, er zijn veel toeristen en er is een rook- en stookverbod van kracht."

Grote bosbrand in Maarheeze

Brandweer BZO on Twitter

Gebied van 400x400 meter in brand #Sterkselseweg #Maarheeze. Er wordt samengewerkt met @staatsbosbeheer om de brand te bestrijden.

Ook in Maarheeze (Noord-Brabant) woedt vanmiddag een grote bosbrand. Volgens een woordvoerder van de brandweer staat een gebied van zo'n zestien hectare aan de Sterkselseweg in brand en is het vuur nog niet onder controle.

De brand brak rond 13.00 uur uit. De brandweer heeft groot alarm geslagen. Er zijn drie brandweerpelotons uitgerukt en ook voor watercontainers is gezorgd. Zelfs vanuit Limburg is assistentie opgeroepen.

Met de rook valt het volgens de brandweer mee. Omwonenden die daar last van hebben, krijgen het advies om ramen en deuren te sluiten.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Bosbrand bij Maarheeze. © Bert Jansen

Heidebrand

Veiligheidsregio MWB on Twitter

Een stuk weiland van ongeveer 2,5 voetbalveld groot staat in brand aan het #spinderveld @gemeenteloz. De koeien zijn in veiligheid gebracht. https://t.co/QVrPcdDwGd

En in Loon op Zand woedt een heidebrand aan het Spinderspad. Koeien die in de wei staan, worden van de vlammenzee weggehouden door omstanders. Meerdere eenheden van de brandweer zijn ingezet voor het blussen. Het Spinderspad is tijdelijk afgesloten voor het verkeer.

Vanwege de droogte geldt in Brabant de hoogste risicofase voor natuurbranden.

Afvalberg in brand in Varsseveld

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Varsseveld (Gelderland) is een zeer grote brand uitgebroken in een berg afval. De brand gaat gepaard met veel zwarte rook. Omwonenden hebben het advies gekregen hun ramen en deuren dicht te houden.

Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De brandweer heeft extra mankracht opgeroepen omdat personeel met deze hitte eerder moet worden afgelost, zegt een woordvoerder.