Doorbraak in zaak dood baby Sem Vijverberg: politie arresteert na 16 jaar mogelijke moeder
Met videoEen vrouw uit Doetinchem is aangehouden, van wie het vermoeden bestaat dat ze de moeder van Sem Vijverberg is. De aanhouding lijkt een doorbraak in het onderzoek naar de pasgeboren baby die in januari 2006 dood werd gevonden in de Achterhoekse stad.
,,We vermoeden dat de vrouw de moeder is van Sem Vijverberg”, zegt Marél Steenbergen, woordvoerder van de politie. ,,De vrouw wordt ervan verdacht de baby te hebben gedood en het lichaam te hebben achtergelaten.”
Dna-onderzoek
Wanneer de vrouw exact is aangehouden wil de politie niet zeggen. Dna-onderzoek moet uitwijzen of zij inderdaad de moeder is van de baby.
Het lijkje van Sem Vijverberg werd zondagmiddag 29 januari 2006 gevonden in het bevroren water van de Kapperskolk, aan de rand van woonwijk De Hoop in Doetinchem. De pasgeboren baby was toen waarschijnlijk al negen dagen dood. Hij had – zo wees forensisch onderzoek later uit – niet langer dan een dag geleefd en was met fors geweld om het leven gebracht.
Gruwelijke vondst
De kinderen Lars, Koen en Romy (dan 14, 13 en 7 jaar) deden die zondag de gruwelijke vondst. Ze waren met hun ouders op bezoek bij oma, die in de wijk woonde. In de rietkraag vonden ze iets wat leek op een pop. Later ging hun moeder met haar schoonzus poolshoogte nemen. Ze zagen dat het mogelijk om een baby ging en belden 112.
Het bleek inderdaad om een baby te gaan die slechts kort had geleefd. Grootscheeps onderzoek waarbij 25 rechercheurs werden ingezet volgde. Ondertussen kreeg de dode baby de naam Sem Vijverberg: de voornaam kwam uit de koker van de drie vinders, de achternaam komt van stadion De Vijverberg van De Graafschap.
Op 9 februari 2006 is Sem begraven op de kinderbegraafplaats van de Slangenburg, iets buiten Doetinchem. Het grafje is er nog altijd.
Tijdens het onderzoek probeerden de rechercheurs in 2006 de ouders van Sem te vinden. Dat was vergeefs en na vijf maanden werd het opsporingsteam opgeheven. In 2013 werd met een dna-onderzoek geprobeerd de zaak nieuw leven in te blazen. In 2017 gebeurde dat nogmaals, maar beide keren zonder succes. In 2019 belandde de zaak op de coldcasekalender van de politie.
Heropening onderzoek
In maart 2021 heropende de politie het onderzoek, vooral door nogmaals veel aandacht voor de kwestie te vragen. Dat gebeurde onder meer tijdens een thuiswedstrijd van De Graafschap. Ook werden flyers rondgedeeld in de wijk De Hoop en stond er meerdere dagen een politietruck in Doetinchem waar veel informatie werd gegeven over de zaak.
Er werd een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Tv-programma Opsporing Verzocht besteedde ook aandacht aan Sem Vijverberg en dat leverde zeventig tips op. Daaronder ook een anonieme melder waar de politie later naar op zoek ging.
Uit dit in maart 2021 opnieuw gestarte onderzoek is de tip afkomstig die leidde tot de aanhouding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM-topman verdedigt preventieve arrestaties voor demonstratie A12
De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat ,,protesten steeds grimmiger worden” en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden. Over de kritiek op de acht omstreden arrestaties zegt Van der Burg tegen de krant: ,,Die aanhoudingen zijn op verdenking van opruiing, een strafbaar feit, gebaseerd. En we hebben de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Veerdienst schrapt weer afvaarten, vaargeul naar Ameland slibt dicht
Veerdienst Wagenborg schrapt de komende maanden weer meer afvaarten van de veerboot tussen Holwerd (Friesland) en Ameland. Baggerschepen slagen er niet in om de vaargeul op de goede diepte te houden. -
PREMIUMInterview
Revolutie in opsporing zware criminelen: ‘Geldstroom ontregelen veel effectiever dan afpakken’
De massale onderschepping van crimineel berichtenverkeer leidt tot een omwenteling in de opsporing. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet-Dierckx: ‘Door de geldstroom van criminelen te ontregelen zijn we veel effectiever dan met afpakken.’ -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUMijsmeesters bij elkaar
Herbert Dijkstra deed per ongeluk in adamskostuum de deur open voor Willem-Alexander
IJsmeesters uit het hele land kwamen zaterdag bij elkaar in Thialf om de geheimen van het vak uit te wisselen. Daarnaast werden er ook bijzondere verhalen gedeeld. -
-
-
‘Politie en OM misten relevante signalen voor moord Peter R. de Vries, Derk Wiersum en broer kroongetuige’
Politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor wraakacties door de bende rond Ridouan Taghi maar door ‘systeemfouten’ leidde dat niet tot een betere beveiliging van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.