Doodgeschoten overvaller waardetransport Amsterdam droeg kogelwerend vest
De gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord was beter voorbereid dan tot nu toe gedacht. Een aantal overvallers droeg kogelwerende vesten en in iedere auto lagen walkietalkies. Ook de gedode overvaller droeg een kogelwerend vest, maar werd boven zijn vest geraakt. Het overvallen transport had een waarde van zeker 67,3 miljoen euro.
Dat melden verschillende goed ingevoerde opsporingsbronnen rond het onderzoek Yaros aan deze nieuwssite en RTL Boulevard.
De overval op een waardetransportauto van Brink’s met daarin edelmetalen werd gepleegd op woensdagmiddag 19 mei van dit jaar bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord. Tijdens de overval werden medewerkers en bewakers van het bedrijf met tiewraps vastgebonden, terwijl de verdachten de buit inlaadden in een aantal auto’s. In totaal werden daarbij 22 pakketten in twee vluchtauto’s geladen: vijftien in een Porsche Cayenne en zeven in een Audi. Door de overvallers is voor 12,2 miljoen euro aan buit meegenomen, waarvan door de politie in ieder geval voor 9,4 miljoen euro is teruggevonden. Het is nog onduidelijk of de overige buit ook door de politie is gevonden.
Politie beschoten met Kalasjnikov
Nadat de pakketten in de auto's waren geladen, sloegen de overvallers op de vlucht. Wat volgde was een grootscheepse politieachtervolging, waarbij de overvallers meermaals op de politie hebben geschoten. Zo zou één van de overvallers vanaf de achterbank via het zijraam met een Kalasjnikov op een achtervolgende politieauto geschoten hebben. De achtervolging eindigde in Broek in Waterland. Daar stapte een aantal overvallers uit, staken ze auto’s in brand en stapten over in een al gereedstaande Renault. Omdat de politie alle uitvalswegen al had afgezet reed de Renault dwars door een tuin heen, waarna de overvallers het weiland zijn in gerend.
In het weiland werd over en weer geschoten tussen de politie en de overvallers, die opnieuw met Kalasjnikovs schoten. Een van de overvallers, een 47-jarige Fransman, overleed, nadat een politiekogel hem boven zijn kogelwerende vest raakte. Ook andere overvallers droegen kogelwerende vesten, vertellen politiebronnen.
Verdachten werken mee
Het politieonderzoek naar de overval verloopt voorspoedig, mede doordat verschillende verdachten bereid zijn mee te werken. Een aantal van hen heeft deels bekennende verklaringen afgelegd. Ze vertellen de rechercheurs dat de auto’s die zijn gebruikt bij de overal werden opgehaald in Antwerpen, waar ze ook in een safehouse verbleven. Vanuit Antwerpen reden ze naar Amsterdam en Broek in Waterland, waar vluchtauto’s stonden geparkeerd. Ook lagen in alle auto’s walkietalkies klaar, zodat de overvallers met elkaar konden communiceren. Een aantal overvallers heeft verklaard dat zij door grote schulden van tienduizenden euro’s bereid waren om de overval te plegen. Wel ontkennen ze allemaal dat daarbij op de politie is geschoten.
Uit het gps-systeem van de Renault (met daarin een ontkomen overvaller) die ter hoogte van Rotterdam werd staande gehouden heeft de politie ook waardevolle informatie kunnen halen. Zo blijkt dat de auto om 08.26 uur in Antwerpen reed, om vervolgens naar Brussel te rijden. Daarna ging de Renault bij Hazeldonk de Nederlandse grens over. Om 13.14 uur arriveerde de auto in Amsterdam. Ook blijkt de auto in de buurt te zijn geweest van het viaduct bij Diemen waar een vluchtauto in brand is gezet.
De Rijksrecherche doet momenteel onderzoek naar het vuurgevecht in het weiland in het Noord-Hollandse dorp. Dat onderzoek loopt nog. Het streven is om het onderzoek dit jaar af te ronden.
Woensdag staan zes verdachten voor het eerst voor de rechter, tijdens een inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp. Drie overvallers zijn nog steeds voortvluchtig. De advocaten van de verdachten hebben aangegeven niet te willen reageren.
Weet je meer over deze zaak of over een andere misstand en wil je ons tippen? Stuur dan een berichtje via WhatsApp of Signal op: +31615377185. Of mail naar tips@ad.nl. Tippen kan anoniem. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy statement.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe een verjaardagsfeest in een sprookjeskasteel uitmondde in een ruzie tussen twee baronessen
Partybarones Allegra van Zuylen (26) wil toegang tot delen van kasteel De Haar, de tuinen en het graf van haar vader op momenten dat zij dat wil. Maar haar oudste (half)zus Alexandra geeft daar geen toestemming voor. Vandaag diende een kort geding over de jarenlange ruzie. -
C&A-telg toch nog veroordeeld tot 4 dagen cel voor coronarellen
Ansgar John Brenninkmeijer, telg van het grote C&A-concern, is gisteren veroordeeld tot 4 dagen cel en een taakstraf van 40 uur (waarvan 20 voorwaardelijk) vanwege zijn deelname aan coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam. -
overval goudtransport
Politiechef: ‘Dit was geen cowboyactie, ik ben bijzonder trots’
De Amsterdamse politiechef Frank Paauw zei in het televisieprogramma Nieuwsuur over de overval van woensdag in Amsterdam-Noord dat de politie aanneemt ‘dat de gestolen buit helemaal is teruggevonden’. Ook is hij ingegaan op de manier waarop de politieactie tot stand is gekomen. -
PREMIUMScherpenzeel
Politie gebeld omdat Oekraïners een kleurtje hebben
Ja lieve mensen, er zíjn Oekraïense vluchtelingen met een kleurtje. Heet ze welkom, zoals je ook die groep blonde zussen welkom heet in ons dorp. Daartoe roept burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel op. ‘Er lag een anoniem briefje in de bus: ‘Geen getto in Scherpenzeel’.’
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
rechtszaak
Oud-politiechef die racisme aankaartte, eist baan terug: ‘Ik sliep met een mes onder mijn bed’
De ontslagen klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse en Rotterdamse politie blootlegde, wil haar baan terug. Anders eist ze een schadevergoeding van 300.000 euro. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Den Haag. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.