Dood Henry (29) en Kevin (24) na mortierongeluk Mali opnieuw onderzocht
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heropent het onderzoek naar het mortierongeluk in Mali waarbij twee Nederlandse militairen in 2016 omkwamen en een derde ernstig gewond raakte. De nabestaanden reageren opgelucht: ,,Eindelijk worden we gehoord.”
De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen op 6 juli 2016 om tijdens een oefening in Mali. Dat gebeurde toen de granaat van een 60-millimeter-mortier ontplofte. De OVV had na onderzoek harde kritiek op Defensie. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie trad na het verschijnen van het rapport af.
Vorig jaar al werd duidelijk dat experts van de OVV en de Koninklijke Marechaussee van inzicht verschillen over wat de technische oorzaak is van het vroegtijdig ontploffen van de granaat. De marechaussee concludeerde - simpel gezegd - dat het gaat om een productiefout waardoor de mortieren vroegtijdig op scherp stonden, volgens de onderzoeksraad ging het om een ontwerpfout.
De onderzoeksraad wil nu weten wat er precies anders is in het onderzoek van de marechaussee en of er relevante nieuwe feiten zijn die ook een ander licht zouden kunnen werpen op hun eigen conclusies. Het rapport van de marechaussee kenden ze tot nu toe niet. Om die reden is nu het feitenonderzoek van de Koninklijke Marechaussee opgevraagd. ,,Hiertoe wordt het onderzoek heropend”, aldus de onderzoeksraad.
Alsnog vervolging afdwingen
De verschillende eindconclusies in beide rapporten hadden grote gevolgen voor de nabestaanden. Het OM besloot mede daarop begin vorig jaar geen medewerkers van Defensie strafrechtelijk te vervolgen. Een bittere pil voor de nabestaanden die willen dat de verantwoordelijke militairen worden opgespoord en vervolgd. ,,We zijn lang een roepende in de woestijn geweest, maar hebben nu toch de indruk dat we eindelijk worden gehoord”, zegt moeder Greetje Groenbroek van Henry Hoving.
Het frustreerde nabestaanden vorig jaar vooral dat het OM wel heel gemakkelijk zei dat het niet lukt om de verantwoordelijke militairen op te sporen. Een gevoel dat werd versterkt toen ze zelf de onderzoeken onder ogen kregen waarop het OM haar conclusies baseerde. Een giller noemde Groenbroek dat eerder. ,,Ik las daarin zoveel verhoren van rechercheurs waarbij ik dacht: waarom vraag je niet door? Daar heb ik een week niet van geslapen.”
Groenbroek las bijvoorbeeld dat er dienstvoorschriften waren overtreden. Ze kwam verklaringen tegen van een militair die zei dat ‘onbruikbare munitie’ met een druk op de knop in ‘bruikbaar’ is veranderd zonder dat daar technisch onderzoek aan ten grondslag lag. Dat er militairen waren die mensen konden aanwijzen waarvan ze wisten dat ze hadden gelogen over informatie die is gegeven toen er onderzoek werd gedaan naar het fatale ongeval.
De OVV gaat zeker geen antwoord geven op al deze open eindjes. Maar Groenbroek hoopt wel dat er nu een duidelijke, eensluidende verklaring komt waarom het is mis gegaan. Dat dit weer nieuwe mogelijkheden geeft om de verantwoordelijken op te sporen en dat daarmee beide families eindelijk toekomen aan rouwen. ,,Na ruim vijf jaar zijn we nog altijd aan het vechten dat de waarheid boven tafel komt. Als de mensen die fouten maakten dat gewoon toegeven, krijgen wij rust.”
De nabestaanden zouden over twee weken eigenlijk bij de rechter staan om het Openbaar Ministerie te dwingen tot strafvervolging over te gaan. Advocaat Michael Ruperti gaat nu een verzoek doen om dat proces uit te stellen in afwachting van de conclusies van de OVV. Hij verwacht dat daarna alsnog de procedure wordt doorgezet. ,,Buiten kijf staat dat er al van alles mis was gegaan voordat de munitie werd verscheept. Er was geen typeclassificatie en diverse voorschriften waren niet nageleefd. Die conclusies blijven hoe dan ook staan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt. -
SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert
Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar niet positiever gaan denken over lhbti’ers. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek naar opvattingen van Nederlanders over de lhbti-gemeenschap. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUM
Emiel kreeg PTSS na missie in Irak: ‘Ook een stoere vent moet potje kunnen janken’
Tijdens een hinderlaag in Irak ontsnapt Emiel Jansen op een haar na aan de dood. Diezelfde nacht verliest hij zijn kameraad Jeroen. Hij krijgt er PTSS voor terug. Met het boek Onder Vuur vertelt de marechaussee uit Berlicum nu zijn levensverhaal. ,,Soms moet ik echt even gaan hardlopen om de kop leeg te maken.” -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
drama alblasserdam
Indrukwekkend eerbetoon voor slachtoffer Nathalie (34) van schietpartij op zorgboerderij
Een zwarte koets, met daarvoor vier paarden, trok vanmorgen door Alblasserdam. Honderden mensen verzamelden zich om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van hun dorpsgenoot Nathalie (34), die omkwam bij het schietdrama op een zorgboerderij in het dorp. -
PREMIUM
Silfano M. (28) bekent schietpartij die rapper Feis het leven kostte: ‘Ik wilde ze alleen bang maken’
Silfano M. (28) heeft alsnog toegegeven Faisal Mssyeh (32), beter bekend als rapper Feis, te hebben doodgeschoten. Bij het nieuwjaarsdrama van 2019 verwondde hij ook de broer van de Rotterdamse artiest. ,,Ik wilde ze alleen bang maken.”