Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Domweg gelukkig in een rijtjeshuis

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

'Lang leve het rijtjeshuis', kopte onze krant gisteren. Friso de Zeeuw, emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, gaf een ode aan de nieuwbouwwijk, de Vinex, het rijtjeshuis. Tiny houses en andere moderne fratsen zijn hartstikke interessant, maar niet exemplarisch voor wat de gemiddelde Nederlander wil. Die is vaak domweg gelukkig in zijn rijtjeshuis. En wat zou je ook nog meer wensen? Je hebt een tuintje, voldoende slaapkamers en een parkeerplek voor je auto. Het klinkt als een songtekst van René Froger. Alleen de zon die doorbreekt en het verse kopje thee ontbreken nog.

Jongeren kunnen zich in beginsel nog wel afzetten tegen het burgerlijke rijtjeshuisleven van hun ouders, sinds 2013 ,,trekken jonge gezinnen juist weer vanuit de centra naar de ruim opgezette, betaalbare wijken aan de rand van de stad'', aldus De Zeeuw. We zijn net zo conservatief als onze ouwelui.

Ja, conservatief tegen wil en dank. We willen wel groter, mooier, specialer. Maar de woningmarkt zit zo ontzettend op slot dat een rijtjeshuis in een grote stad voor veel jonge gezinnen al een droom is geworden. Oh, hoe zoet de wraak van onze leeftijdgenoten die op tijd een huis kochten in Leidsche Rijn. Hoe burgerlijk vonden wij ze! En nu hebben ze een overwaarde van minstens een ton op hun rijtjeshuis aan de Ketjapweg, en zitten wij in ons huurappartementje in de stad te wachten tot de woningmarkt weer instort.

'Je woont niet zomaar gratis op Soestdijk', zong Brigitte Kaandorp ooit. En zo is het. Maar je woont tegenwoordig ook niet zomaar gratis in de buitenwijk. Dus bouw maar bij, gemeenten, bedelf ons onder de rijtjeshuizen. Ze zullen gretig aftrek vinden, omdat er rondom de grote steden verder niet zoveel betaalbare opties zijn.

En voor al die jonge hipsters die zich nog verzetten tegen het beeld van een burgerlijk rijtjeshuis: deze week werd er een 6.000 jaar oud babylijkje opgegraven in Nieuwegein. Men zoekt nu uit of ze ook in de buurt van Nieuwegein is geboren.

Wellicht wonen er dus al 6.000 jaar mensen in Nieuwegein. Je zou niet de eerste zijn die er burgerlijk neerstrijkt. En zeker niet de laatste.