Dit zijn de eerste mogelijke tegenstanders van Duncan Laurence

videoDe eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is voorbij. Onder meer Australië, IJsland en San Marino hebben een plek in de finale bereikt. Afvallers zijn er ook. De Belgische deelnemer Eliot is afgevallen en ook Portugal en Hongarije hebben het niet gehaald. De Nederlandse deelnemer Duncan Laurence is donderdagavond aan de beurt.  

De eerste halve finale heeft tien landen opgeleverd die naar de finale mogen. Het zijn Griekenland. Wit-Rusland, Servië, Cyprus, Estland, Tsjechië, Australië, IJsland, San Marino en Slovenië.

De winnaars werden deels aangewezen door een jury en deels door middel van televoting. 

Tweede halve finale

Nu de uitslag van de eerste halve finale bekend is, is het donderdagavond de beurt aan nog eens 18 landen die in de tweede voorronde strijden om een felbegeerde plek in de finale op zaterdag 18 mei. Het gaat in volgorde van opkomst om Armenië, Ierland, Moldavië, Zwitserland, Letland, Roemenië, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Kroatië, Malta, Litouwen, Rusland, Albanië, Noorwegen, Nederland (zestiende optreden), Macedonië en Azerbeidzjan.

Net als in de eerste voorronde gaan ook donderdagavond de tien landen met de meeste punten door naar de eindshow die naar verwachting wereldwijd door ruim 200 miljoen kijkers wordt bekeken. Daarin staan hoe dan ook zes landen die niet in de halve finales hoeven op te treden. Het gaat om de zogenoemde big five - het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk – en gastland Israël. De vijf landen zijn de hoofdinvesteerders van de European Broadcasting Union (EBU). Daardoor zijn de geldschieters altijd verzekerd van een plek in de finale.

Juryshow

Op woensdagavond (morgen) is er een zogenoemde juryshow, die niet wordt uitgezonden, waarin jury’s uit de 18 landen punten geven aan deelnemers van de tweede voorronde. Ook het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland (drie van de big five, red.) mogen stemmen. Spanje, Frankrijk en Israël gaven hun punten al na afloop maandagavond: een dag voor de eerste halve finale. Uiteindelijk wordt de eindscore van een land voor de helft bepaald door de jury en voor het resterende deel door televoters.

Volledig scherm
De wat ruige inzending van IJsland is door naar de finale © Eurovisie Songfestival