Dit weten we tot nu toe over de 'zorgelijke’ omikronvariant van het coronavirus
Een nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant, leidt momenteel tot nieuwe reisbeperkingen over de hele wereld. Minstens dertien Nederlanders zijn er ook al mee besmet, na een bezoek aan zuidelijk Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd ontdekt. Dit is wat we tot nu toe weten over de omikronvariant.
Hoe heet de nieuwe variant?
De wetenschappelijke naam van de virusvariant is B.1.1.529. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de variant de naam omikron gegeven, verwijzend naar de Griekse letter ‘o’. Andere varianten werden ook vernoemd naar een letter uit het Griekse alfabet, zoals de bèta- en deltavariant.
De WHO heeft bij de benaming overigens twee letters uit het Griekse alfabet overgeslagen. Eigenlijk was de naam ‘nu’ aan de beurt, maar die kon te gemakkelijk worden verward met ‘new’, het Amerikaanse woord voor nieuw.
Ook ‘ksi’, de volgende letter uit het alfabet, werd door de WHO overgeslagen, omdat Xi in China een veelvoorkomende achternaam is. Bovendien ligt het diplomatiek gevoelig, omdat de Chinese president Xi Jinping heet.
De WHO streeft ernaar bij het geven van namen aan ziekten geen ‘culturele, sociale, nationale, regionale, professionele of etnische groepen’ te kwetsen. Om niemand voor het hoofd te stoten en geen verwarring te scheppen, kwam de WHO daarom uit bij de vijftiende letter van het Griekse alfabet.
Waar komt de omikronvariant vandaan?
De variant dook als eerste op in Zuid-Afrika, waar ook de meeste besmettingen met de nieuwe mutatie zijn vastgesteld. Ook in andere Afrikaanse landen, waaronder Botswana, Zimbabwe en Namibië, werd de variant gesignaleerd.
België maakte vrijdag bekend dat de variant daar is opgedoken. Zaterdag meldden ook Engeland, Duitsland en Italië besmettingen met de omikronvariant. Zondag gevolgd door Nederland dus, en Denemarken en Australië.
De omikronvariant is mogelijk ontstaan in Afrika. Dat kan komen doordat nog niet veel mensen daar zijn gevaccineerd. Wanneer een klein deel van de bevolking antistoffen heeft, kan een nieuwe mutatie makkelijker ontstaan.
Is deze variant gevaarlijk?
De WHO heeft hem het stempel ‘zorgelijk’ gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat de omikronvariant besmettelijker is dan andere varianten. Het ECDC, het Europese RIVM, bestempelde omikron ook als ‘zorgelijk’.
Omikron is de vijfde coronavirusvariant die wordt aangewezen als ‘zorgelijk’. Eerder gebeurde dat met de alfa-, bèta-, gamma- en deltavariant. Een woordvoerder van het RIVM erkende dat de variant afwijkt van eerdere vormen. Of mensen er zieker van worden, is nog niet bekend.
Zijn de vaccins effectief tegen de omikronvariant?
Of de vaccins effectief zijn tegen de omikronvariant valt nog niet te zeggen. Er is nog te weinig onderzoek gedaan omdat de nieuwe variant nog niet veel voorkomt.
Fabrikanten van coronavaccins, zoals Moderna en Pfizer, hebben gemeld hun vaccin zo snel mogelijk aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Vaccins waren eerder al wel effectief tegen bijvoorbeeld de deltavariant.
Over het ziekteverloop van een besmetting met de omikronvariant is nog weinig bekend. Dus ook niet over de vraag of je er zieker of minder ziek van wordt dan van andere varianten.
Hoe wordt verspreiding van het virus gepoogd te stoppen?
Veel landen hebben een vliegverbod ingesteld voor vluchten vanuit zuidelijk Afrika. Het Verenigd Koninkrijk deed dat donderdagavond als eerste. Nederland volgde vrijdagochtend.
Voor Nederlanders die terugkeren uit een land waarvoor een vliegverbod van kracht is, gelden voorwaarden. Zij moeten zich bijvoorbeeld bij vertrek én aankomst laten testen. Bij thuiskomst moeten ze in quarantaine. Een aantal van de positief geteste Nederlanders die uit Zuid-Afrika terugkwamen, logeert momenteel in een quarantainehotel bij Schiphol.
Als de omikronvariant vaker in Nederland wordt gevonden, zal de mutatie uiteindelijk meer voorkomen dan de deltavariant. Simpelweg omdat deze variant besmettelijker is. In dat geval zullen de meeste mensen die besmet raken de omikronvariant oplopen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ridouan Taghi heeft een nieuwe advocaat
-
VIDEO
61 van 600 passagiers uit Zuid-Afrika besmet met coronavirus
Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe Omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen. Deze schatting werd gemaakt toen er 110 uitslagen bekend waren, waarvan 15 positief. -
update
RIVM: Omikronvariant vermoedelijk in Nederland na vluchten uit Zuid-Afrika
Er is een eerste indicatie dat één of meerdere passagiers van de gisteren aangekomen twee vluchten vanuit Zuid-Afrika de nieuwe omikronvariant van het coronavirus bij zich draagt. Dat meldde het RIVM gisteravond na een voorlopige analyse. -
PREMIUMmet video
Henk (75) maakte van verzameling motoren een minimuseum: ‘Iedereen moet er van genieten’
Hij is nu eenmaal goed in kopen en minder goed in verkopen. Én hij is verzot op oude motoren. Zie hier het recept voor een minimuseum aan huis. Henk Meijvogel (75) verwelkomt bezoekers maar al te graag, om ze te overladen met weetjes. ,,Een Moto Guzzi stopt op de gekste momenten.”Rockanje -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
-
Eurostar houdt hoop na topoverleg met ProRail en ministerie
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Celstraffen voor ‘AZ-hyena’s’: ‘Ze dachten ’s avonds weer aan de warme prak te zitten’
Van de AZ-hooligans die zich totaal misdroegen na het voetbalduel AZ-West Ham United vorige maand, kregen de eerste zeven dinsdag celstraffen aan hun broek. Of dat afschrikt? ,,Ineens in de cel. Er zijn erbij die zich rot schrokken.”Alkmaar, Heerhugowaard