Dierenactivisten beloven meer acties in Efteling: ‘Ze hebben oogkleppen op’

De vier dierenactivisten die zondagmiddag in de Efteling zijn gearresteerd, zijn 's avonds weer vrijgelaten. Dat laat woordvoerder Peter Janssen van de Vegan Strike Group weten. De Vughtse activist was zelf één van de vier demonstranten die werden aangehouden bij paardenshow Raveleijn. Het viertal kwam er vanaf met een geldboete en een waarschuwing.

Het attractiepark in Kaatsheuvel liet zondag al snel weten niets te veranderen aan de attractie. Er volgen daarom meer acties, voorspelt Janssen. ,,Dit verbaast me niet. De Efteling heeft oogkleppen op. Onze groep blijft zich echter inzetten tegen dieren in attracties en voorstellingen.”

In totaal waren er namens de Vegan Strike Group zes personen in het attractiepark. Zij verstoorden opzettelijk een uitvoering. ,,Uit respect voor de dieren”, vertelt Janssen zodra hij het politiebureau verlaat. Paardenattractie Raveleijn kwam vorige week in opspraak omdat de dieren tijdens de voorstelling rondrennen met een brandende deken op hun rug. Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen beschuldigde De Efteling van dierenmishandeling.

Volledig scherm
De show Ravelijn in de Efteling. © Efteling

Natuurlijke vijand

,,Vuur is een natuurlijke vijand van een dier. Wij geloven niet dat een paard dat lekker vindt”, zegt Janssen. Dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een inspectie concludeerde dat de attractie gewoon aan de regels voldoet, noemt de Vughtenaar, die vanwege eerdere acties bekendstaat als de Vegan Streaker, raar. ,,Ik kan de NVWA dan ook niet serieus nemen.”

Quote

De Efteling blijft ook een mooi pretpark zonder dieren.

Peter Janssen, Dierenactivist, verstoorde voorstelling Raveleijn.

Hij noemt De Efteling als grootste park van Nederland een uithangbord van de attractie-industrie. ,,Dan dien je het goede voorbeeld te geven. De Efteling is een hartstikke mooi pretpark. En dat blijft het ook zonder dieren.” Ook shows met (roof)vogels zijn volgens Janssen respectloos tegenover dieren.

De actie van de dierenactivisten zorgde volgens verschillende ooggetuigen voor verdrietige en angstige kinderen. Een aantal jonge kijkers verliet huilend de tribunes. ,,Dat komt door een aantal agressieve vaders”, stelt Janssen. ,,Dáár schrikken kinderen van. Niet van een paar mensen met gewoon een shirtje en een boodschap.”

Vegan Streaker

Peter Janssen voert al jarenlang actie voor meer dierenrechten. In verschillende landen verstoorde hij stierengevechten. Ook riep hij op tot een boycot van konijnenvlees. In Japan zat hij twee jaar geleden een tijd vast na een soortgelijke actie tijdens een dolfijnenshow.

Wat gebeurde er?

Demonstranten van de internationale actiegroep Vegan Strike Group klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de arena in. Dat deden ze nadat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen. De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen.

Aanwezige bezoekers geven aan dat de demonstranten na drie tot vier minuten weggewerkt waren door de acteurs en de beveiliging. Daarna zijn zij overgedragen aan de politie. De verstoorde voorstelling werd niet afgemaakt en het publiek moest de attractie verlaten. Voor de andere voorstellingen zondag werd extra beveiliging neergezet.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.