‘Die spermadokter in Oosterbeek beunde er gewoon een beetje bij’
podcast + VIDEOEen gepensioneerde huisarts uit Oosterbeek runde in de jaren 70 en 80 een particuliere vruchtbaarheidskliniek. Het mocht, regels waren er nog amper. Veertig jaar later zijn de donorkinderen op zoek naar hun vader en zet een gynaecoloog vraagtekens bij de gang van zaken.
Het is mei 1973, 10.25 uur op een dinsdagochtend, als Willy Egbers naar de de vruchtbaarheidskliniek in Oosterbeek loopt. Hij herinnert zich wat de dokter tegen hem heeft gezegd: een zaaddonor moet niet te vroeg en niet te laat komen. In zijn binnenzak heeft hij een potje verse sperma dat hij dicht tegen zich aandrukt om het goed warm te houden. Hij mag niet bij de voordeur aanbellen; hij moet achterom, via de keuken.
Het is de eerste keer dat Egbers zijn bijdrage levert. Dat zal hij daarna nog zeven jaar lang, een keer per maand, blijven doen. En zo wordt hij de biologische vader van een groot aantal donorkinderen.
Dit is mijn verwekplek
Meer dan 46 jaar later, zaterdag 7 september 2019. Marianne van Bussel uit Uden loopt mee in de Airborne Wandeltocht. Bij een negentiende-eeuws herenhuis in Oosterbeek houdt ze haar pas in. Dus dit is mijn verwekplek, denkt ze. Dit is het adres van de vruchtbaarheidskliniek waar haar vader en moeder eind jaren 70 naar toe zijn verwezen.
Marianne is al jaren op zoek naar haar biologische vader. Het plan dat ze bedacht had, durft ze bij nader inzien toch niet uit te voeren. Ze wilde een flyer laten drukken met daarop een foto van haar gezicht, waarvan de helft blanco was met een vraagteken erin. Daaronder de vraag: ben jij misschien de andere helft?
Ze deed het niet. Ze baalt. Een gemiste kans om haar oproep onder de aandacht van ruim 30.000 wandelaars te brengen. ,,Ik ben de schaamte voorbij. Hoe ik hem vind, maakt niet uit. Als ik hem maar vind.”
Kinderarts in ruste
Dit is het verhaal van de verdwenen spermakliniek van een kinderarts in ruste (1906-2001) die in Oosterbeek neerstrijkt. Hij begon, na zijn pensioen, in 1971 een huisartsenpraktijk en niet veel later een particuliere vruchtbaarheidskliniek, met als specialisatie Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID).
Het gebeurde in een tijd dat kunstmatige inseminatie nog in de kinderschoenen stond en Nederland maar een paar klinieken telde. Regels waren er nog amper op dit terrein. De Oosterbeekse arts, wiens vrouw Emma bij de Arnhemse abortuskliniek Mildredhuis werkte, ging gewoon aan de slag. In zijn eentje.
De loop kwam er al snel in bij Kliniek Oosterbeek. Van heinde en verre kwamen wensouders, van wie de man onvruchtbaar was of zwak zaad had, naar het dorp bij Arnhem. Vanuit heel Nederland – en vooral Limburg, Brabant en Gelderland – stuurden huisartsen en gynaecologen mensen met een kinderwens door naar Oosterbeek. Voor de dokter was de grootste uitdaging om zaaddonoren te werven. Hij vond ze. Soms letterlijk om de hoek.
Lees verder onder de video.
Ik ben de schaamte voorbij. Hoe ik mijn biologische vader vind, maakt niet uit. Als ik hem maar vind
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMMet video
Jan-Jaap deed 18 jaar geleden mee aan zeiltocht en is sindsdien vermist: ‘We hebben nog steeds hoop’
Evert en Corry Toxopeus hebben één zoon en die wordt al 18 jaar vermist. Geen dag gaat voorbij zonder gedachten aan hun jongen. ,,De eerste jaren was de vraag nooit uit onze gedachten: wat er zou zijn gebeurd met onze Jan-Jaap? We waren radeloos, we hebben met paragnosten gesproken. Dan werd de hoop weer aangewakkerd. Het niet weten wat er is gebeurd, is gekmakend.’’ -
PREMIUMmet video
6000 wachtenden voor je: de aloude volkstuin is weer hip
Het is schitterend weer om naar de volkstuin te gaan. Alleen, zie er maar eens eentje te bemachtigen. Er zijn nog duizenden wachtenden voor je. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
PREMIUMmet video
Spookslot Efteling wordt 'Danse Macabre’; spookhuis met toren van 20 meter
Spookslotfans kunnen opgelucht ademhalen. Het Spookslot verdwijnt nog steeds, maar de Efteling bewaart het lied én het thema. De attractie maakt plek voor een 20 meter hoge toren waar het volgens het park ‘griezelen als nooit tevoren wordt'. -
School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt. -
MH17-zaak laat op zich wachten: uitspraak op zijn vroegst 17 november
De rechtbank doet op zijn vroegst 17 november uitspraak in het omvangrijke MH17-proces, maar het kan ook 15 december worden. Dat heeft de voorzitter maandag bij aanvang van de zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol gemeld.