Volledig scherm
Restaurant Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet heeft een derde ster in de Michelingids gekregen. © ANP

Derde ster 'enorm emotioneel' voor Zeeuws restaurant Inter Scaldes

Inter Scaldes' gastvrouw Claudia (51) bleef huilen. Echtgenoot en chef Jannis Brevet (58) had letterlijk geen woorden. Na tien jaar eindelijk die derde ster.

Nederland heeft er eindelijk een derde driesterrenrestaurant bij: chef Jannis Brevet van Inter Scaldes (Kruiningen) pakte na een hoop speculaties en teleurstellingen eindelijk de culinaire hoofdprijs.

Daardoor mag hij nu in één adem worden genoemd met die twee andere topkoks, Jonnie Boer (De Librije) en Jacob Jan Boerma (De Leest). Ook zorgt het statussymbool van Michelin ervoor dat binnenkort de eerste helikopters van vermogende food-toeristen landen in de Zeeuwse polders om het 5-gangen menu (125 euro) of de 8-gangen specialiteiten (165) te proberen. De toekenning maakte een hoop emoties los bij de anders zo nuchtere Zeeuwen.

De Brevets timmeren zestien jaar met tweesterrenzaak Inter Scaldes aan de weg - specialisatie: kreeft en andere schaal- en schelpdieren. Op dermate hoog niveau dat collega's en media hen al tien jaar tippen voor 'goud'. Zondagmiddag was het zover: Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens stond hoogstpersoonlijk voor de deur met de blijde boodschap. 

Doorbraak 

Quote

Ik was eerst sprakeloos, trok daarna een fles champagne open en voelde toen ook een brok in mijn keel

chef Jannis Brevet van Inter Scaldes (Kruiningen)

Tientallen bezoeken bevestigden: 'er was het afgelopen jaar een doorbraak qua gevoel en smaakallianties in het eten geweest.' Jannis, die bekendstaat om zijn nuchtere instelling: ,,Dat was enorm emotioneel. De tranen kwamen. Claudia had een hele rol wc-papier nodig en nog twee dozen tissues. Ik was eerst sprakeloos, trok daarna een fles champagne open en voelde toen ook een brok in mijn keel. Dat had ik nooit eerder meegemaakt. We hebben er zolang zo hard voor gewerkt. En doordat we niet de handdoek in de ring hebben gegooid, zijn we sterker en beter geworden.'' 

Claudia: ,,Ik kon domweg niet meer stoppen met huilen. Het was een emotionele ontlading. Jaren van bloed, zweet en tranen en keihard werken met onze brigade betaalden zich uit. Wat ons vooral geholpen heeft, is dat we ons niet gek hebben laten maken door tegenvallers. Zo is Jannis altijd in zijn eigen stijl blijven geloven, hij kookt voor onze gasten, niet voor een ster.''

Te bescheiden

Die instelling zou er volgens voormalig Michelin-inspecteur Paul van Craenenbroeck voor gezorgd kunnen hebben dat Brevet zolang moest wachten op de ultieme erkenning. Hij is misschien te bescheiden geweest, heeft niet die stoere uitstraling van bijvoorbeeld collega's Boer of Sergio Herman, aldus Van Craenenbroeck. Claudia: ,,Wij zijn niet bezig met imago, mediagenieke optredens of met netwerken. Het gaat erom wat er op de borden komt, om de culinaire prestatie.''

Driesterrencollega Jacob Jan Boerma noemt het waanzinnig dat Nederland er een derde driesterrenzaak bij heeft. ,,Er wordt soms gezegd dat Jannis klassiek is. Ik vind hem juist inventief, creatief en intens. Dit is zo vet: hierdoor is ons land weer even wereldnieuws. Staan we nog beter op de kaart en tellen we internationaal mee.''

Naast een nieuwe driesterrenzaak kreeg Nederland er zes restaurants met een ster bij: The Duchess, Le Restaurant, The White Room (alle Amsterdam), AIRrepublic (Cadzand), Fitzgerald (Rotterdam) en Vista (Willemstad). Bord'Eau (Amsterdam) en Da Vinci (Maasbracht) vielen terug van twee naar één en O Mundo (Wageningen), HanTing Cuisine (Den Haag), De Bokkepruik (Hardenberg) en Wereldmuseum (Rotterdam) gaan weer sterloos door het leven.