De zonsverduistering is ten einde. Wat zagen we, en hoe bijzonder was het?
update / videoVandaag was de zon even gedeeltelijk verduisterd. Vanaf 11.18 schoof de maan tussen de aarde en de zon, waardoor het leek alsof er een hap uit de bovenkant van de zon was. Het was de eerste eclips boven Nederland sinds 2015. Om 13.31 was de zon weer volledig zichtbaar.
Bij de sterrenwachten zaten ze er klaar voor, en ook thuis hebben verschillende mensen de verduistering gevolg met eclipsbrilletjes op - sommigen uit 1999, toen er óók een zonsverduistering boven Europa plaatsvond. Dat was, in tegenstelling tot nu, een totale zonsverduistering.
De omstandigheden waren goed: het is een heldere dag, waardoor de gedeeltelijke verduistering goed te zien was. Het hoogtepunt was om 12.22 uur, iets meer dan een uur na het begin. Toen was circa 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt.
Hoe bijzonder is dat eigenlijk, een gedeeltelijke zonsverduistering? En wat zagen we precies?
Een eclips, hoe bijzonder is dat?
Bijna elk jaar ergens wordt ergens op aarde de zon wel een keer geheel of gedeeltelijk verduisterd. Dat gebeurt als de maan tussen de aarde en de zon is. De kans dat ze ook in Nederland te zien zijn, is echter een stuk kleiner. Het moet dan bijvoorbeeld in Nederland dag zijn.
De laatste eclips in West-Europa was op 20 maart 2015. Toen werd de zon voor tachtig procent bedekt door de maan. Toch was er niet veel te zien, want het was bewolkt.
Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in Nederland dus wel vaker voor, al zijn ze niet altijd even goed te zien. Volledige verduisteringen zijn een stuk zeldzamer. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, vond plaatst in mei 1715, en de eerstvolgende is in oktober 2135.
Wat zagen we?
De zonsverduistering die we vandaag zagen, heet een ringvormige verduistering. De maan staat namelijk te ver van de aarde om de zon volledig te bedekken. De zon is daardoor slechts gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de maan waarbij de zon een lichtgevende rand rondom de maan vormt.
Als de maan tussen de aarde en de zon schuift, dan lijkt het alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. Een hapje dat vandaag in Nederland maximaal 17 procent zal zijn. In het zuiden duurt de verduistering zeven minuten korter, vanwege de bolling van de aarde.
Donker werd het niet, want daarvoor wordt een te klein deel van de zon bedekt. Een totale zonsverduistering krijg je wanneer de aarde, de maan en de zon precies op één lijn staan. Dan wordt het een paar minuten volledig donker in een bepaald gebied op aarde, omdat de maan de zon volledig bedekt. Dat komt zelden voor.
Hoe moet je je ogen beschermen?
Voor de eclips moeten mensen wel een geschikte bril dragen, waarschuwt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, want recht in de zon kijken is gevaarlijk, ook als die deels verduisterd is. De Rijksuniversiteit Groningen deelt gratis brillen uit op verschillende plekken in Groningen.
Voor wie geen bril heeft, zijn er nog een paar veilige alternatieven. Je kunt de zon namelijk met een verrekijker of vergiet projecteren op een scherm of vel papier, om hem zo te volgen. Kijk niet direct door de kijker naar de zon, dat is juist extra gevaarlijk. Met een verrekijker de eclips bekijken kan alleen als je voor het objectief (de zijde die níet tegen je ogen zit) een speciaal zonnefilter zet.
Zonder bescherming naar de zon kijken is een slecht plan, evenals het gebruik van een beroet glaasje, lasbril, cd en vergelijkbare zaken. Die maken de zon wel zwakker, maar houden de UV-straling niet tegen. En die kan zorgen voor brandplekken op je netvlies waardoor je (gedeeltelijk) blind kan worden - ook zonder dat je dat voelt.
tekst gaat verder onder de afbeelding
Waar kon je hem kijken?
Thuis, natuurlijk. Maar, belangstellenden konden ook naar een sterrenwacht toe om samen naar de verduisterde zon te kijken, bijvoorbeeld bij het planetarium van dierentuin Artis in Amsterdam. De verduistering was ook online te volgen. Zo had de Radboud Universiteit in Nijmegen een livestream voor kinderen, waar wetenschappers uitleggen wat er gebeurt. Ook de Universiteit Leiden had een livestream.
Wat voor een gevolgen heeft zo'n verduistering?
De verduistering kan gevolgen hebben voor bedrijven en mensen met zonnepanelen. Die panelen wekken tijdens de eclips ongeveer 0,8 gigawatt minder op, doordat er minder zonlicht op valt. Het elektriciteitsverbruik zelf daalt niet, dus moet netbeheerder TenneT meer stroom uit andere bronnen zien te halen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Netbeheerders al maanden bezig met zonsverduistering: Gaat het licht uit?
Blijft ons stroomnetwerk overeind tijdens de zonsverduistering van komende donderdag? Die vraag houdt Europese netbeheerders al maanden bezig. Zij hebben onder meer extra vermogen ingekocht om te voorkomen dat er grootschalige stroomstoringen optreden. ,,Hoe meer zonne-energie we opwekken, hoe meer risico we lopen.’’ -
Tropische temperaturen verwacht komende week, mogelijk hittegolf op komst
De komende dagen lopen de temperaturen weer flink op. Vandaag en morgen valt het nog mee, maar vanaf dinsdag stijgen de temperaturen tot tropische hoogtes. Mogelijk leidt dat regionaal tot de eerste hittegolf in ons land in twee jaar, meldt Weerplaza. -
VIDEO
Hap uit de zon: gedeeltelijke eclips door stralend weer morgen prima te zien
Wie morgen zo tussen 11.15 uur ‘s ochtends en 13.30 uur ‘s middags de lucht in tuurt, kan met dank aan het mooie weer de maan voor de zon zien schuiven. Althans, een stukje. Het is voor het eerst sinds vier jaar dat in ons land weer een gedeeltelijke eclips te zien is. En dit keer lijkt bewolking geen spelbreker te worden. Het wordt overwegend helder zomerweer.
-
Met video
Opvallend veel strepen in de lucht te zien: ‘Vliegen er zó veel meer vliegtuigen?’
Wie vanmorgen omhoog keek, zag op veel plaatsen in Nederland een lucht vol witte strepen; gecondenseerde vliegtuigdamp. ‘Wordt er vandaag zo veel meer gevlogen dan anders?’, vragen mensen zich af op sociale media. -
PREMIUM
Jongeren schieten op elkaar met balletjespistolen, politie slaat alarm: ‘Kan ernstig letsel veroorzaken’
Je kunt de goedkoopste al voor iets meer dan een tientje aanschaffen. Balletjespistolen die als ‘speelgoedgeweer’ worden verkocht, maar tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Want als de politie op camerabeelden jongeren met een wapen zien, gaan ze er zwaarbewapend op af. Zoals afgelopen zaterdag in Rotterdam. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?