De oehoekuikens van Jos zouden ook vorig jaar viral zijn gegaan

Video/ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Dit is gewoon een fantas­tisch filmpje over een uitzonder­lij­ke gebeurte­nis

Jos Baart, een Nederlander die net over de grens in België woont, heeft een oehoenest in de bloembak voor het raam van zijn appartement. Eerst dacht hij dat er duiven in zaten, ‘en dat zijn mijn vrienden niet’. Maar toen hij beter keek, bleek het een oehoe, de grootste uilensoort van Europa. En inmiddels zitten er ook drie oehoe-kuikens bij. Als Jos tv-kijkt, kijken de oehoe’s met hem mee.

Radioprogramma Vroege Vogels bracht het nieuws, en het filmpje ging viral. Ook ik stuurde het driftig door naar al mijn vrienden, en bekeek het meerdere keren. Een oehoe! Hartstikke zeldzaam! Gewoon in een plantenbak! Hoe is het mogelijk?

Heel Nederland laaft zich aan de oehoes van Jos, en de amateur-socioloog in mij dacht: natuurlijk genieten wij hiervan. Dit uilennieuws is precies wat het land nodig heeft. De schoonheid van de natuur, een wonderbaarlijke ontdekking die niets met corona te maken heeft. Hier snakken we naar, naar troostrijk vermaak dat niks te maken heeft met ic-capaciteit of mondkapjes. Een filmpje van songfestivalkandidaten die gezamenlijk Love shine a light zingen is hartverwarmend, maar vier oehoes in een plantenbak hebben eigenlijk hetzelfde effect.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”