Volledig scherm
Een leeg perron op station Amsterdam CS. © anp

De NS raadt aan dinsdag níet met de trein te gaan, Rijkswaterstaat verwacht veel files

Aanstaande dinsdag staakt het openbaar vervoer in het hele land. De NS voorspelt grote problemen op het spoor en adviseert vandaag al haar reizigers om dinsdag niet met de trein te reizen. ,,Reizigers kunnen er niet van uitgaan dat hun trein die dag rijdt.” Rijkswaterstaat houdt door de staking rekening met een zeer drukke spits. 

Het is nog niet bekend hoe groot de actie komende dinsdag (28 mei) daadwerkelijk wordt. Aangekondigd is dat werknemers bij de NS in elk geval de hele dag het werk neerleggen, en ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staakt de hele dag voor een beter pensioen. 

De NS tast dus nog in het duister over de daadwerkelijke impact van de staking, maar vreest het ergste. ,,Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen.”

Ook op woensdag 29 mei kan het treinverkeer mogelijk nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie, meldt de NS. De spoorwegen betreuren de actie. ,,We vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden. Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is.”

Veel file

Rijkswaterstaat verwacht dinsdag een zeer drukke ochtend- en avondspits en adviseert automobilisten alle informatie die dag goed in de gaten te houden. ,,Niet alleen vanwege de staking, maar ook omdat er dinsdag veel regen wordt verwacht. Dat kan tevens invloed hebben op spits.” De belangrijkste weermodellen laten dinsdag een actief weerbeeld zien met buien en lage temperaturen, meldt Weerplaza.

Op drukke plekken, zoals rondom Schiphol en op de A6 bij Almere (in verband met de Libelle-Zomerweek) worden dinsdag door Rijkswaterstaat extra weginspecteurs ingezet. ,,In verband met de staking kunnen bezoekers van de Zomerweek niet met het openbaar vervoer, waardoor we op de A6 bij Almere extra drukte verwachten.”

Diverse steden en onderwijsinstellingen zijn zich al aan het voorbereiden op de staking. Zo zijn veel tentamens uitgesteld en stelt de gemeente Amsterdam de IJ-tunnel open voor fietsers, zodat zij toch naar stadsdeel Noord kunnen reizen. Het GVB in Amsterdam staakt ook.

Studenten

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven verwacht dat scholen en universiteiten studenten enigszins tegemoetkomen als die dinsdag door de staking in het openbaar vervoer een toets of tentamen missen. “Het is aan instellingen zelf hoe ze daarmee omgaan”, benadrukt de bewindsvrouw. “Maar ik verwacht dat ze er wel rekening mee houden.”

Van Engelshoven vindt wel dat ook van studenten ‘enige creativiteit’ mag worden verwacht om toch op hun bestemming te komen. Bijvoorbeeld door mee te rijden of bij een medestudent te logeren, oppert de minister. ,,Maar als studenten echt in een overmachtsituatie terechtkomen, dan verwacht ik wel dat instellingen een beetje coulant zijn.’’

 1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.