Volledig scherm
PREMIUM
Galderse Meren, afgelopen dinsdag. Hulpdiensten doen verwoede pogingen een Poolse man te redden. Vergeefs. De 24-jarige man uit Zundert overlijdt later die dag in het ziekenhuis. © Tom van der Put/MaRicMedia

De boot kon niet uitvaren, maar reddingsbrigade wijst harde kritiek na verdrinken Pool van de hand

Een Poolse man van 24 uit Zundert verdronk dinsdagmiddag in de Galderse Meren bij Breda. Kritiek van getuigen als zou de aanwezige reddingsbrigade traag en te laconiek in actie zijn gekomen, weerlegt Eelco van Bijsteren, bestuurslid van de Reddingsbrigade Breda, met klem.

De Galderse Meren dinsdagmiddag. Het is snikheet, 37 graden. Vlak na de middag laat de gemeente Breda weten dat de parkeerterreinen vol zijn. De toegangswegen worden tijdelijk afgesloten. Duizenden mensen zoeken verkoeling in het water of liggen te bakken op het strand.

Even na half twee meldt een vrouw bij de reddingsbrigade, vier man sterk, dat er mogelijk iemand in het water in nood verkeert. Eelco van Bijsteren: “Onmiddellijk is een lid van de reddingsbrigade zwemmend naar de aangewezen plek gegaan.”
Daar wordt bevestigd dat een aantal mensen een duikspelletje aan het spelen is waarbij de bodem telkens wordt aangetikt. Er was verder geen aanleiding om aan te nemen dat er meer aan de hand is.”

Het brigadelid gaat weer terug naar de post op het strand.

  1. Jan Terlouw: onder Kok lieten we te snel en te veel aan de markt over

    Jan Terlouw: onder Kok lieten we te snel en te veel aan de markt over

    ‘Een degelijke premier’ en ‘integere politicus’ noemt schrijver en oud-politicus voor D66 Jan Terlouw (86) de zaterdag overleden oud-premier Wim Kok (PvdA). Terlouw, voormalig vice-premier en minister van Economische Zaken (kabinet Van Agt) en van 1991 tot 1996 commissaris van de Koningin in Gelderland, had de laatste jaren geen contact meer met Kok. Hij is verrast door het overlijden van het PvdA-boegbeeld, met wie hij regelmatig te maken heeft gehad. ,,Ik wist niet dat hij ziek was.”