Foto ter illustratie. Deelnemers tijdens de eerste editie van de Amsterdamse Waterspelen zaterdag.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Deelnemers tijdens de eerste editie van de Amsterdamse Waterspelen zaterdag. © ANP

De Bilt meet warmste 25 augustus ooit

Verschillende plekken in Nederland beleefden vandaag hun warmste 25 augustus ooit gemeten. Volgens Weerplaza was in De Bilt (31,3 graden), Schiphol (31,1) en Marknesse (31,0) sprake van recordtemperaturen. Het weerbureau stelt dat het niet vaak gebeurt dat er sprake is van tropische hitte in de staart van augustus. 

Uiteindelijk registreerde het KNMI in De Bilt vandaag 31,3 graden. Het oude dagrecord stond op 31,1 graden in 2001. Ook in Schiphol en Marknesse werden records verbroken. Bij de luchthaven werd het een tiende graad warmer dan de 31,0 graden op 25 augustus in 2001. Marknesse registreerde 31,0 graden tegenover 30,9 in 2016. 

Met een temperatuur van boven de 30 graden in De Bilt is het vandaag officieel een tropische dag. De eerste van de maand augustus en de negende tropische dag van dit jaar. Het betekende overvolle stranden aan onze westkust. 

Ook de komende dagen blijft het tropisch warm. Dat is vrij uitzonderlijk zo aan het einde van de maand augustus, aldus Weerplaza. Omdat ook de komende nachten vrij zacht blijven wordt de periode van 21-31 augustus (de zogenoemde derde decade) misschien zelfs recordwarm. Het weerbureau denkt dat de gemiddelde temperatuur in die periode waarschijnlijk uitkomt tussen 19,8 en 20,1 graden. Het record voor de derde decade van augustus staat op 19,8 graden, gemeten in 2016. ,,In ieder geval een evenaring lijkt dus vrij waarschijnlijk.’’

Vanaf woensdag slaat het weer waarschijnlijk om, met onweersbuien na een warme dag.

Weerplaza.nl on Twitter

Het blijft nog wel even warm. Woensdag gaan we waarschijnlijk met een 'klap' eruit: onweer. Daarna weer wat koeler. https://t.co/Mgdf0R5M3b

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld en voor gelijkheid
    Video/Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld en voor gelijkheid

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.