Volledig scherm
Forensische Opsporing en recherche doen onderzoek. © VRPress

‘Crimineel langer vrij door problemen Forensische Opsporing’

De Forensische Opsporing kampt met grote problemen. Er is een personeelstekort, terwijl analyse van bloedspatten, dna, maar ook digitale gegevens steeds ingewikkelder wordt. Een wirwar aan systemen en een hoge administratieve druk maken het er niet beter op.

Dat blijkt uit een brandbrief en een onderzoek die politievakbond NPB deze avond naar justitieminister Ferd Grapperhaus en aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie en het NFI hebben afzonderlijk van de bond de noodklok geluid bij de minister.

De Forensische Opsporing is van doorslaggevend belang in onderzoeken naar moord, doodslag maar ook lichtere zaken zoals inbraak. Maar onderzoeken lopen onnodige vertraging op.  De gemiddelde wachttijd op dna-onderzoek na een inbraak of woningoverval is opgelopen tot 60 dagen, aldus het NPB-rapport. ‘Dat geeft de crimineel  twee maanden de kans om door te gaan.’

‘Achterstallig onderhoud’

De vertraging ontstaat onder meer door een groot tekort aan personeel, constateert de NPB na tientallen gesprekken met betrokkenen. ‘Met de komst van de Nationale Politie is er 15 procent bezuinigd op het personeelsbestaan’, aldus de brief van NPB-voorzitter Jan Struijs aan minister Grapperhaus. ‘Er is sprake van achterstallig onderhoud van mensen en middelen.’

Volgens de NPB werken er 1500 mensen in de Forensische Opsporing, maar is er werk voor het drievoudige aantal. De afgelopen vijf jaar was er sprake van een hoog ziekteverzuim van 9 procent.

Heen-en-weer bellen

In een interne boodschap klagen onder meer een Amsterdamse recherchechef en een officier van justitie over de inefficiënte werkwijze in opsporingsonderzoeken. Politie-, justitie- en NFI-medewerkers werken met meer dan 20 verschillende systemen waarin sporen zijn opgeslagen. Om te weten welke sporen er allemaal bestaan in een onderzoek, moet er onnodig veel heen-en-weer worden gebeld. Dat leidt soms tot wekenlange vertraging.

Met een technologische inhaalslag en meer personeel wil de politie de problemen te lijf gaan, zegt programmadirecteur Ruud Staijen in een exclusief interview morgen in deze krant.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.