Coronavaccin mogelijk nog dit jaar op de markt: ‘De ontwikkelingen gaan snel’
Mogelijk komt er dit kalenderjaar tóch een vaccin tegen het coronavirus op de Europese markt. Dat stelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat gaat over de toelating van potentiële vaccins binnen de EU.
Delen per e-mail
Een woordvoerder van het EMA laat weten dat ‘het niet uitgesloten is dat in een aantal gevallen mogelijk nog dit jaar een marktvergunning wordt verstrekt’.
Dat is eerder dan verwacht, zegt de woordvoerder. ,,Maar we zien dat de ontwikkelingen rondom de vaccins snel gaan. Het blijft echter een best case scenario, waarbij het een absolute voorwaarde is dat alle testresultaten van de vaccins ook voor het einde van dit jaar binnen zijn.”
Opvallend
De boodschap van het EMA is opvallend, omdat het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid volhoudt pas in 2021 op een vaccin te rekenen. Minister Hugo de Jonge zei afgelopen dinsdag tijdens de coronapersconferentie van het kabinet: ,,We hopen de eerste vaccins in de eerste maanden van 2021 te ontvangen, hou dus nog even vol.”
Wereldgezondheidsorganisatie WHO erkende gisteren tijdens een persconferentie dat de vaccinontwikkelingen hoopgevend zijn, maar waarschuwde dat het tot halverwege 2021 kan duren voor vaccins op grote schaal verspreid kunnen worden.
De Europese Commissie heeft inmiddels honderden miljoenen coronavaccins besteld bij vijf verschillende farmaceuten. Die worden straks evenredig verdeeld over de bevolking van de lidstaten, Nederland krijgt 3,89 procent. Van geen enkel vaccin is nog onomstotelijk bewezen dat het werkt tegen corona, alle projecten zitten nog in de testfase.
Geheime gesprekken
Begin deze maand heeft het EMA gesprekken gevoerd met 38 ontwikkelaars. ,,Natuurlijk blijft het lastig om de ontwikkelingen rondom een vaccin goed te voorspellen. Een vaccin wordt gecontroleerd op kwaliteit, effectiviteit en veiligheid. Bij de koplopers kan dat snel gaan, bij anderen kan dat tot ver in 2021 of zelfs daarna duren.”
Het EMA wil niet zeggen met welke partijen recent gesproken is. Deskundigen noemen het vaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca, ontwikkeld door onderzoekers in Oxford, als grote kanshebber om als eerste een marktvergunning te verkrijgen. De grote farmaceut is al begonnen met de productie. Het vaccin wordt nu getest bij proefpersonen in Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.
In dat laatste land brengt het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, inmiddels alles in gereedheid om al per 1 november, twee dagen voor de Amerikaanse verkiezingen, een coronavaccin te kunnen verspreiden.
Lees hieronder een uitgebreid overzicht van de zes meest kansrijke vaccins, die mogelijk ook in ons land toegediend zullen gaan worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Leids vaccin nu ook op Nederlanders getest
Het door Janssen Vaccines in Leiden ontwikkelde coronavaccin wordt op korte termijn ook op Nederlanders getest. In Groningen, Leiden en Utrecht nemen 135 mensen deel aan de zogeheten fase 2-studie. -
PREMIUM
Kindermisbruik Sperma op de knuffel van Eva (6): hoe kunnen we onze kinderen beter beschermen?
Het aantal aangiften van kindermisbruik is relatief laag. En zelfs als er wél aangifte wordt gedaan, komen lang niet alle verdachten voor de rechter. Richard Korver, slachtofferadvocaat: ,,Alle alarmbellen horen af te gaan. Kindermisbruik is hét ongemak van onze samenleving.” Lees hier het schrijnende verhaal van de Brabantse Marieke. ,,Wij zijn tweemaal slachtoffer: van de misbruiker én van het systeem.’’ -
Rapporteur: Grote zorgen over jonge leeftijd seksuele uitbuiters
Een derde van de daders van seksuele uitbuiting in Nederland is jonger dan 23 jaar. Die jeugdige leeftijd baart Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, grote zorgen. -
PREMIUM
In Amerika waakt een Nederlandse viroloog over ‘ons’ vaccin: ‘Het ziet er goed uit’
Vincent Munster waakt in de VS over de veiligheid van het door ons gekochte Oxford-vaccin. Het ziet er écht gunstig uit, zegt de Nederlandse viroloog die al sinds februari onafgebroken aan het werk is in een exclusief interview. ,,Volledige bescherming zou het mooist zijn. We gaan kijken of dat er in zit.” -
Vietnamese jongen kreeg geen slachtofferstatus in Nederland, stikte daarna in ramptruck
In Engeland zijn gisteren vier mannen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de dramatische dood van 39 Vietnamese migranten in een koeltruck in 2019. Ondertussen wordt steeds duidelijker welke steken Nederland liet vallen bij het beschermen van twee van die minderjarige slachtoffers.
-
PREMIUM
Predikant niet welkom aan ziekenhuisbed: ‘Te gek voor woorden’
Als predikant Sjaak Weststrate uit Heerde een ernstig ziek gemeentelid wil bezoeken in het Isala in Zwolle krijgt hij te horen dat hij alleen nog welkom is als hij tijdens bezoekuren en in plaats van familie komt. Niet menselijk, vindt Weststrate. Maar ook onterecht, volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een patiënt in het ziekenhuis namelijk altijd recht op bezoek van een geestelijk verzorger. -
PREMIUM
column Saskia Noort Mark Rutte, geef ons dat licht in plaats van het eeuwige ge-jamaar
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster was ontroerd door de inauguratie van Joe Biden en vergelijkt de VS met Nederland. -
Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.”