Coronapas discrimineert niet en blijft van kracht, advocaat verliest kort geding
VIDEOHet coronatoegangsbewijs mag toegepast blijven worden. Dat heeft de rechter in Den Haag vanochtend bepaald. De rechter wees de eis van advocaat Bart Maes tot opschorting van de invoering van de toegangspas af. Maes had daartoe een kort geding aangespannen tegen de Staat.
In die procedure heeft Maes betoogd dat de controles op de QR-codes “onwettig, strafbaar en discriminerend” zijn. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen.
Evenals bij eerdere kort gedingen heeft de rechter tot uitgangspunt genomen dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van nieuwe maatregelen. Alleen als er sprake zou zijn van onredelijk beleid of een gebrek aan wettelijke grondslag kan de rechter ingrijpen.
Wettelijke grondslag
Dat is hier niet het geval, aldus de rechter in de uitspraak. Er is een wettelijke grondslag voor de invoering van de pas en de Staat heeft begrijpelijk uiteengezet dat coronamaatregelen nog steeds nodig zijn. Het testen voor toegang heeft een legitiem doel, vindt de rechter: de beperking van de verspreiding van het virus.
Het hanteren van het bewijs is niet in strijd met het discriminatieverbod, oordeelt de rechter, en maakt geen inbreuk op grond- en mensenrechten.
Afscheid
De overheid voerde het coronatoegangsbewijs in om afscheid te kunnen nemen van de verplichte 1,5 meter afstand. Omdat op veel plekken afstand houden lastig is, heeft de overheid ervoor gekozen om in eet- en drinkgelegenheden, in bioscopen, theaters en concertzalen en op evenementen met een coronatoegangsbewijs te werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Met de QR-code kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen volledig gevaccineerd te zijn, van Covid-19 hersteld te zijn of maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus.
‘Discriminatie’
Maes vindt de controles op de QR-codes ‘onwettig, strafbaar en discriminerend’. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen. ,,Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers”, opende Maes zijn pleidooi vorige week.
,,We zitten in de staart van de coronacrisis, de crisis is eigenlijk al voorbij. Na anderhalf jaar coronamaatregelen waarvan de meeste niet of nauwelijks iets positiefs hebben bijgedragen aan het oplossen van de pandemie, heeft het demissionaire kabinet het laatste monster gebaard: de coronapas, inmiddels ook al omgedoopt tot de apartheidspas.”
Andere wereld
,,In de coronapandemie moet de regering afwegingen maken die niet gemakkelijk zijn”, betoogde de landsadvocaat vorige week. ,,Met deze afweging kan men het oneens zijn.” Ze benadrukte dat door het coronatoegangsbewijs een aantal sectoren weer open kan en dat een groen vinkje in de app een andere beperking van grondrechten, namelijk het houden van 1,5 meter afstand, laat vervallen.
Maes ging inhoudelijk nauwelijks meer in op de argumenten van de overheid. ,,Wij leven in een totaal andere wereld”, concludeerde hij.
Malieveld
Advocaat Maes vindt dat de overheid al langer ‘rode lijnen overschrijdt’. ,,Bijvoorbeeld bij het geweld dat is gebruikt bij coronademonstraties op het Malieveld, eerder dit jaar. Ook is er een lijn overschreden toen besloten werd om 12- tot 18-jarigen te gaan inenten. Maar wat er nu gebeurt, de coronapas, vind ik echt afschuwelijk. Het leidt tot segregatie en dat is het ergste wat er is.”
Hoe goed beschermen de vaccins zonder 1,5 meter afstand? De Universiteit van Nederland zocht het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gasunie wil gasvelden in Groningen op waakvlam houden om tekort komende winter te voorkomen
Het gasveld van Groningen mag nog niet definitief dicht, adviseert de Gasunie aan het kabinet. Als het Groninger veld op de waakvlam blijft, kan de productie van gas weer snel worden opgestart als Nederland de komende winter zonder komt te zitten. -
Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen uitspraak in opruiingszaak Willem Engel
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de opruiingszaak rond Willem Engel. De Viruswaarheidvoorman stond vorige maand voor zes feiten terecht, maar werd voor ‘slechts’ één feit veroordeeld. ,,We gaan voor de hele zaak in hoger beroep,” voegt een woordvoerder van het OM Rotterdam toe. Meer details geeft het OM nu niet. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Buren halen opgelucht adem: huis waarin maandenlang dode man lag, wordt schoongemaakt
Buren van de man die hoogstwaarschijnlijk maanden dood op de bank in zijn galerijwoning in Gouda lag, kunnen opgelucht ademhalen. De woningcorporatie maakt toch een begin met de langverwachte schoonmaak van het huis. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUM
Malek F. stak drie mensen neer en maakt kans op verlof: slachtoffer ‘leeft voortdurend in angst’
Malek F., die in 2018 bij de Haagse Hogeschool drie mensen neerstak, kan mogelijk toch met verlof. Dat is te lezen in een brief van het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), die in handen is van het AD. Een van zijn slachtoffers reageert geschokt. ,,We maken ons ernstige zorgen over wat er komen gaat.’’ -
PREMIUMrechtszaak
Moeder zag dochtertje (6) overreden worden: ‘Vrolijk meisje is een angstig kind geworden’
Hij had het meisje op de step dat onder zijn auto kwam echt niet gezien, stamelde een 76-jarige automobilist uit Dirksland maandag in de rechtbank. ,,Anders had ik wel geremd. Ik rem zelfs voor katten.”