Coronagolf duurt langer dan verwacht: tweede booster voor zestigplussers
advies gezondheidsraadMensen van 60 jaar en ouder moeten binnenkort de mogelijkheid krijgen om een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen. De Gezondheidsraad, die het kabinet adviseert over welke doelgroepen voor welke vaccins in aanmerking komen, komt vandaag met dat advies. Mensen die ouder dan 69 óf kwetsbaar zijn kwamen daar al sinds eind februari voor in aanmerking.
Alle Nederlanders van 12 jaar en ouder die de basisvaccinatie hebben gehaald, mogen als ze dat willen een boosterprik halen. Dat kan vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie óf na een coronabesmetting. Een tweede oppepprik wordt momenteel alleen aangeboden aan specifieke kwetsbare groepen: mensen van 70 jaar en ouder, bewoners verpleeghuizen, volwassenen met een immuunstoornis en mensen met het syndroom van Down.
Bescherming neemt af
Volgens de Gezondheidsraad lopen nu ook zestigplussers een hoger risico op ernstige ziekte en sterfte door Covid-19, omdat de bescherming die vaccins bieden na verloop van tijd afneemt. ‘Bij hen zal de bescherming door de booster zijn afgenomen op het moment dat het aantal besmettingen waarschijnlijk nog hoog is’, schrijft de Gezondheidsraad in het advies. Dat kan in deze groep leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames.
Er is op dit moment volgens de Gezondheidsraad geen aanleiding om Nederlanders onder de zestig jaar te revaccineren. Ook is het volgens de raad niet noodzakelijk om de komende tijd de immuniteit van de gehele bevolking continu op peil te houden door middel van periodieke revaccinaties. In plaats daarvan adviseert de raad een werkwijze waarbij specifieke doelgroepen snel geprikt kunnen worden als de situatie daar aanleiding toe geeft, ‘bijvoorbeeld bij een forse toename van het aantal besmettingen of bij de opkomst van een virusvariant die ziekmakender is dan de huidige omikronvariant’.
Over het algemeen volgt het kabinet, dat het laatste woord heeft, de adviezen van de onafhankelijke deskundigen. ,,De herhaalprik voor 60-69 wordt geadviseerd vanwege het hoge aantal besmettingen. Mensen in die leeftijd hebben meer kans om ziek te worden als ze geïnfecteerd raken”, zegt zorgminister Ernst Kuipers over het advies van de Gezondheidsraad. ,,Mensen kunnen morgen online al afspraak maken, is echt belangrijk, hoop dat veel mensen het doen.”
Boosterprikken
In de afgelopen week hebben iets meer dan 250.000 mensen een tweede boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het totale aantal herhaalboosters steeg van ruim 178.000 naar bijna 430.000. Ruim twee weken geleden werden de eerste herhaalboosters gegeven.
Ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder, ongeveer 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis, 15.000 volwassenen met het syndroom van Down en een onbekend aantal bewoners van verpleeghuizen komen ervoor in aanmerking.
Coronagolf in Europa
Nu zo goed als alle coronamaatregelen van tafel zijn, grijpt het coronavirus in Europa weer om zich heen. Duitsland registreerde gisteren meer dan 300.000 nieuwe coronavirusinfecties, een dagrecord. Ook in Denemarken en Israël is er recent een piek geweest in het aantal ziekenhuisopnames. In het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk loopt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds op en is de piek nog niet bereikt.
De huidige coronagolf houdt volgens de Gezondheidsraad langer aan dan aanvankelijk werd gedacht. In Nederland is de grootste toename van het aantal ziekenhuisopnames in de groepen met hogere leeftijd, de piek daarvan is mogelijk nog niet bereikt. Er is volgens de raad ‘een hoge mate van onzekerheid’ over het beloop van het aantal infecties voor de komende weken.
Oproep Duitse minister
De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach roept op tot solidariteit tegen ‘deze zware golf van de pandemie’ en noemde de huidige infectie- en sterftecijfers ‘onaanvaardbaar’. In ons land leidt het hoge aantal besmettingen nog niet tot een enorme stijging in het aantal ziekenhuisopnames, maar wel tot een hoog ziekteverzuim. ,,We ontvangen signalen dat het ziekteverzuim bij sommige zorgorganisaties zelfs oploopt tot 20 procent”, aldus brancheorganisatie ActiZ. Dat maakt het nog steeds ‘lastig om de roosters rond te krijgen’.
Wederom minder coronagevallen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen etmaal melding van 35.043 coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal op een vrijdag sinds midden januari, vlak voor de omikrongolf begon.
Het weekgemiddelde daalt daarmee naar 37.967 positieve tests per dag. Donderdag lag dit op 40.003. Sinds vrijdag 11 maart daalt het weekgemiddelde, toen waren er 69.191 positieve tests per dag.
Het RIVM kreeg twintig meldingen binnen van mensen die zijn overleden aan hun coronabesmetting. Onder meer in Maastricht, Amersfoort en Eindhoven zijn de doden geregistreerd. Dat ze nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat de overledenen de afgelopen dag zijn gestorven.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen redelijk stabiel
Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag met 24 gestegen naar 1997, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een dag eerder daalde het aantal patiënten juist met 54.
Op de verpleegafdelingen worden 1854 mensen met corona verzorgd, 28 meer dan donderdag. Op de intensive cares liggen er 143, 4 minder. Afgelopen etmaal werden 222 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, het laagste aantal in vier dagen. Op de ic’s werden 18 patiënten met corona binnengebracht, 5 meer dan donderdag maar twee minder dan woensdag.
Een deel van de patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is aanvankelijk om een andere reden opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dan toevallig dat ze ook positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bram (12) beloofde op tijd thuis te zijn, maar kwam nooit aan: ‘Geen straf te zwaar in onze ogen’
Hij reed niet te hard, maar waarom zag automobilist Jan van A. de 12-jarige fietsende scholier Bram dan tóch over het hoofd op de Blaaksedijk in Puttershoek? Het ventje overleed na de aanrijding aan zijn verwondingen. ,,Ik heb geen gekke dingen gedaan’’, beweert Van A. donderdag in de rechtbank. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Vijf zelfmoorden in tien jaar bij één brandweerkorps: ‘Het is onze eigen schuld’
De Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout maakt zich ernstige zorgen over het hoge aantal zelfmoorden bij het korps, vooral onder de oudere generatie die uitsluitend op adrenaline lijkt te lopen. De hand gaat in eigen boezem: ‘Wij hebben zorgplicht. Deze jongens hebben zichzelf niet gemaakt.’ -
PREMIUM
Corona is verdwenen van de ic, maar zorgen blijven: ziekteverzuim en bergen inhaalzorg
Tijdens de zoveelste coronagolf bericht verslaggever Jurriaan Nolles over de zorg, het werk en de drukte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vandaag wandelt hij voor de laatste keer door het ziekenhuis.
-
Stormchaser Maickel gaat met kans op tornado júíst de deur uit: ‘Dat is het mooiste’
Hoewel de meeste mensen de veiligheid van hun eigen huis opzoeken tijdens een storm, zijn er ook mensen die er dan juist op uit gaan. Stormchaser Maickel Geurts bijvoorbeeld. De supercell die vrijdag over Limburg en Oost-Brabant raast zal en moet hij van dichtbij meemaken. -
PREMIUMMET VIDEO'S
Met deze hartverwarmende juichvideo steken Feyenoordsupporters hun helden hart onder de riem
Zweethanden, hartkloppingen, kriebels in de buik: het Legioen is in de ban van de finale van de Conference League in Tirana. Met een speciale AD-video laten supporters zien dat ze pal achter hun helden staan. Dit is het verhaal achter deze ode aan Feyenoord. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.