Volledig scherm
PREMIUM
© arie kievit

Conciërge Jan Buizer deelt al 33 jaar te-laat-briefjes uit

Met alle maatschappelijke veranderingen lijkt de middelbare school de afgelopen decennia een compleet andere wereld te zijn geworden. Maar vraag het leraren en conciërges die al tientallen jaren op een school werken en ze zijn het erover eens: eigenlijk zijn er ook veel dingen hetzelfde gebleven. 

Natuurlijk, de leerlingen zitten hele pauzes append in de aula en lopen niet meer met XL rugzakken. ,,Die meiden komen hier aanlopen alsof ze uitgaan; mooi opgemaakt, mooie tasjes erbij, mooie kleren. Prachtig,'' beschrijft conciërge Jan Buizer (54, al 33 jaar werkzaam op het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland). En ja, ze hebben meer problemen: het aantal kinderen met vier ouders is vele malen groter dan decennia geleden. 

Maar tegelijkertijd is er op de middelbare school van nu weinig veranderd. Al dertig jaar ziet hij elke ochtend weer hetzelfde ritueel. In hele drommen komen de leerlingen 's ochtends op school aan voor het eerste lesuur, de meeste op de fiets. De zoemer schalt door het gebouw als de lessen beginnen en eindigen. Vervolgens komt de kudde leerlingen in beweging om van lokaal te wisselen.

Verhaal gaat verder onder de afbeelding...

terugnaarschool