Code geel: naar deze landen kunnen we vanaf nu weer op vakantie
Nederlanders mogen vanaf zaterdag onder meer weer op vakantie naar Portugal, Finland, de Balearen (onder meer Ibiza en Mallorca), Aruba, Curaçao en veel Griekse eilanden als Kos, Rhodos, Lesbos en Korfoe. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor die gebieden aangepast van oranje naar geel. ,,Dit betekent dat reizen naar deze bestemmingen door het kabinet niet langer sterk worden ontraden", aldus het ministerie.
Maandenlang stond de hele wereld vanwege de coronapandemie op oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet reizen). Nu zijn een aantal landen binnen en buiten Europa op geel gezet. Dat houdt in dat er in die landen nog wel coronamaatregelen van toepassing zijn, maar dat Nederlanders er weer heen kunnen reizen voor vakantie. De verwachting is dat er de komende weken nog meer Europese landen van oranje naar geel gaan.
Het gaat vooralsnog om Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos), de Zuid-Egeïsche eilanden (onder meer Kos en Rhodos), de Ionische eilanden (onder meer Korfoe), de Balearen en Canarische eilanden, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand.
Twee gebieden (de eilanden Saba en Sint Eustatius) gaan zelfs naar code groen (geen veiligheidsrisico).
Digitale groene pas
Het ministerie heeft de reisadviezen aangepast omdat in de betreffende gebieden de besmettingscijfers dalen en het aantal gevaccineerden stijgt. ,,Maar er is nog wel een risico. Het is én blijft belangrijk dat reizigers zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. “
De soepelere adviezen betekenen ook niet dat vakantiegangers zonder beperkingen naar het gebied kunnen reizen, andere landen zien Nederland nog wel als risicogebied. ,,Het kan zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen. Bijvoorbeeld een negatieve test of quarantaine-verplichting. Als landen geen Nederlandse toeristen toelaten, blijven ze oranje", stelt het ministerie.
Daardoor kan het noodzakelijk bij reizen naar het buitenland nodig blijven een negatieve corona-test of een vaccinatiebewijs te overleggen. In de EU wordt hard gewerkt aan een vaccinatiepaspoort: een digitale groene pas.
Rwanda en Thailand
Twee opmerkelijke landen op de lijst zijn Rwanda en Thailand. ,,Ook enkele landen buiten Europa zijn vannacht van oranje naar geel overgegaan. Het kabinet volgt in dezen de zogenaamde veilige landen lijst van de Europese Unie", stelt het ministerie daarover. Rwanda kent, volgens de officiële statistieken, maar enkele tientallen nieuwe coronabesmettingen per dag. Thailand bevindt zich ongeveer op hetzelfde niveau als Groot-Brittannië.
Premier Rutte en minister Hugo de Jonge kondigde de wijzigingen afgelopen dinsdag al aan in hun persconferentie. Ze gaven daarbij wel aan dat vakantiegangers er rekening mee moeten houden dat de reisadviezen ook weer kunnen veranderen. Als de besmettingen in een land oplopen kan het weer van geel naar oranje gaan, dat zou inhouden dat terugkerende vakantiegangers dan alsnog in quarantaine moeten.
De reisadviezen per land zijn vanaf zaterdag terug te vinden op wijsopreis.nl
Bekijk al onze video’s over het coronavirus in deze playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten en meer dan 700 bekeuringen
De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit. -
PREMIUM1 jaar gevlucht
Afghanen Javid en Sabir over hun nieuwe leven: ‘Dit is het paradijs, nergens ben je zo vrij’
Twee naar Nederland gevluchte Afghanen vertellen hoe het ze vergaat, een jaar na de machtsgreep in hun land. De één vanuit het huis dat net is toegewezen, de ander nog in de opvang. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Luxetaks voor drinkwater: plan van waterbedrijven moet zuinigheid stimuleren
Verspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder. Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer bewustzijn. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
PREMIUM
‘Willekeur’ bij selectie om naar Nederland te komen: ‘Afghanistan wordt vergeten’
Een jaar na de machtsovername van de Taliban hoopt het kabinet nog 480 Afghanen die voor Nederlandse organisaties werkten binnen anderhalve maand hierheen te halen. Er zijn grote zorgen om Afghanen die daarna achter moeten blijven. Volgens belangenbehartigers en advocaten is sprake van ‘willekeur’ bij de selectie. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Update
Reiswijzer: welke regels gelden voor jouw vakantiebestemming?
De Reiswijzer is weer bijgewerkt met de actuele regels die op dit moment gelden voor je favoriete reisbestemming. Welke landen hebben een geel reisadvies, heb je een vaccinatiepaspoort nodig, is de horeca open of moet je in quarantaine? Alle antwoorden op die vragen vind je terug in de Reiswijzer. Vul jouw bestemming in of klik op het gewenste land op de kaart en laat je informeren.