CliniClowns laten zich niet tegenhouden door bezoekverbod ziekenhuizen
VideoCliniClowns laten zich niet tegenhouden door het bezoekverbod in ziekenhuizen. Via de webcam maken ze alsnog contact. Niet alleen met patiëntjes, maar ook met kinderen die nu thuiszitten door dichte scholen. ,,Oh nee, ik moet niezen. Coronaaaaaa.”
Desiree van de Wiel (clown Pop) heeft op haar zolder in Utrecht een roze doek opgehangen. Binnen handbereik liggen rode opzetneuzen, malle petjes, zonnebrillen, knuffels, een opblaaskip en een toverstaf. Deze ruimte is de komende weken, misschien wel maanden, haar thuistheater waar ze zal videobellen met kinderen die een beetje troost of afleiding kunnen gebruiken.
Vanwege het coronavirus mogen CliniClowns – Nederland telt er 95 – de kinderafdelingen niet langer bezoeken. Dat vraagt om een creatieve oplossing, vertelt Van de Wiel, die tientallen collega’s een spoedcursus ‘online optreden’ gaat geven.
Improviseren
Improvisatie zijn de meeste clowns wel gewend. Het grootste verschil zit echter in het maken van contact, vertelt Van de Wiel. ,,Omdat er een schermpje tussen het kind en de speler zit, kun je iets moeilijker de emotie van het kind lezen. Komt mijn grap of opmerking wel aan?”
Deze week had Van de Wiel een videoverbinding met een paar kinderen uit het speciaal onderwijs, die ze normaal gesproken op school zou opzoeken. Het ging direct over het virus dat de wereld momenteel in zijn greep heeft. ,,De hele familie zat voor de webcam. ‘Wij hebben lekker coronavakantie’, vertelden ze. Even later kreeg Pop prompt een niesbui. ‘Oh nee, coronaaaaa’ riep een kind direct.”
De Utrechtse, die al twintig jaar CliniClown is, probeert licht om te gaan met ernstige situaties, ‘zonder het belachelijk te maken’. Zo waren er collega’s in het buitenland die – nog voor de bezoekverboden – met lange linialen door de ziekenhuisgangen liepen om iedereen twee meter op afstand te houden. Dat leverde een hilarisch tafereel op.
Verveling
Van de Wiel kan zich voorstellen dat de komende weken de verveling zal toeslaan bij veel kinderen. Bij kinderen in het ziekenhuis die maar één bezoeker per dag mogen ontvangen, maar ook bij kinderen die voorlopig niet naar school mogen. ,,Er zullen ook kinderen zijn die corona eng en spannend vinden. Als clown moet je de zorgen van een kind altijd erkennen, maar je moet het drama niet groter maken. Dus zeg niet: oh wat erg, nu zit je thuis en kan je niemand meer zien. Alles staat en valt met het vinden van de juiste toon. En een beetje afleiding.”
Van de Wiel – die als een van weinige clowns al jaren online contact maakt met kinderen – leert haar collega-clowns de komende week om te spelen met het beeld. Zo kan het komisch zijn om even uit beeld te verdwijnen, of juist heel dichtbij in de camera te koekeloeren. ,,Of probeer je rode neus door de webcam te frummelen. Kinderen zullen vaak het spel meespelen en roepen: ‘ik heb ‘m’. Betrek ook de vaders, moeders en huisdieren bij het spel. Dat is het mooie aan deze crisis: gezinnen die samen thuiszitten, zijn heel erg verbonden.”
Behalve één-op-één videobellen zullen de CliniClowns ook dagelijks een gratis onlineshow geven via de CliniClowns-app om 17.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
1941-2022
Oud-politicus Mohamed Rabbae (81) overleden: ‘We moeten onze grote pionier loslaten’
Oud-politicus Mohamed Rabbae (GroenLinks) is overleden. Hij werd geboren in Marokko, in Nederland stierf hij op 81-jarige leeftijd. ‘Wij moeten helaas onze pionier loslaten.’ -
column
Beste Johan Derksen, we hebben jou nodig
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMMet video
Doorbraak in onderzoek naar dood van Sedar Soares (13): politie trekt ‘verdrietige conclusie’
Een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares (13): het Rotterdamse jongetje is negentien jaar geleden niet omgebracht vanwege een sneeuwbal, maar blijkt te zijn geraakt door een verdwaalde kogel.
-
PREMIUM
Arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op park Peter Gillis in Limburg
Opnieuw zijn er arbeidsmigranten illegaal gehuisvest op een park van multimiljonair Peter Gillis. Na Prinsenmeer in Ommel (Noord-Brabant) gaat het dit keer om zijn vakantiepark De Berckt in Baarlo (Limburg). Vermoedelijk zijn er ook (vaste) bewoners op de Berckt, terwijl dat volgens de regels niet mag. -
PREMIUM
Hoe Nederland steeds achter de feiten aanloopt in de asielcrisis
Wéér was het woensdagavond paniek bij aanmeldcentrum Ter Apel, wéér dreigden nieuw aangekomen asielzoekers op stoelen in een wachtruimte te moeten overnachten. ,,Dit regelen is gewoon heel ingewikkeld in Nederland.” -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.