Chemours krijgt gelijk van rechtbank,
Oasen en provincie halen bakzeil
UpdateDrinkwaterbedrijf Oasen, dat via de rechtbank een absolute stop vroeg op de lozing van de omstreden stof GenX in de Beneden Merwede bij Dordrecht, haalt bakzeil. Chemours mag van de rechtbank Den Haag volgens haar vergunning blijven lozen.
Ook de provincie Zuid-Holland, die de uitstoot en emissie van GenX aan banden wilde leggen, is door de rechter teruggefloten. Dat blijkt uit het vonnis van de bestuursrechter dat zojuist naar buiten kwam. De rechter geeft aan oog te hebben voor de onrust die is ontstaan omdat GenX in het drinkwater zit, maar juridisch kan zij er niets mee.
Als de rechter de provincie niet terugfluit, kan Chemours de poort wel sluiten
Chemours stelde dit voorjaar op de zitting bij de bestuursrechter dat de provincie Zuid-Holland met haar ambtshalve wijziging buiten haar boekje ging en te hard van stapel loopt. Uit berekeningen zou volgens de fabriek blijken dat het aan banden leggen van de jaarvracht van het GenX-stofje E1 onmogelijk was. Bedrijfseconomisch zou de fabriek bovendien door de aanscherping in grote problemen komen.
,,Als de rechter de provincie Zuid-Holland niet terugfluit, kan Chemours de poort wel sluiten'', betoogde advocaat Maayke Maas van de fabriek in Dordrecht.
Uitstoot
De rechter schaart zich achter de inzichten en berekeningen van Chemours. Wel draagt de rechter de fabriek op aan de gang te gaan met zogeheten best beschikbare technieken om de uitstoot verder te beperken.
De provincie maakte gebruik van de ambtshalve wijziging omdat onvoldoende duidelijk is wat uiteindelijk precies de effecten zijn van de GenX op de gezondheid en op het milieu. Ook wordt steeds duidelijker dat GenX persistent is, en dus niet afbreekt in het milieu.
GenX is de opvolger van de kankerverwekkende stof C8 die wordt gebruikt bij de productie van Teflon. De C8 zit bij omwonenden van de Dordtse fabriek in het bloed. Dat bleek afgelopen anderhalf jaar. Vele honderden mensen haalden een prik en lieten hun bloed testen op kosten van het ministerie en de gemeente Sliedrecht.
Drinkwater
Vorig jaar bleek de GenX ook opeens in kleine hoeveelheden in het drinkwater te zitten van Oasen. Dat bedrijf haalt haar water uit de rivier waar Chemours op loost. Filters kunnen de stof er onmogelijk uithalen en volgens Oasen zijn ingrijpende investeringen nodig om het water in de toekomst veilig te houden. De hoeveelheid GenX in het drinkwater is nu nog niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar er zijn wel zorgen.
De rechtbank begrijpt de onrust, maar kan er juridisch niets mee. ,,De rechtbank heeft oog voor de maatschappelijke onrust die de lozing van FRD-903 (een GenX-stofje. red.) teweeg heeft gebracht. Zij komt echter binnen het juridisch kader waarin verweerder gebonden is en dat voor de rechtbank als toetsingsmaatstaf fungeert tot geen andere uitkomst'', aldus de rechtbank.
De rechtbank weegt mee dat bij bij de stand van de wetenschap, ten tijde van het proces, er geen aanwijzingen zijn dat de lozing bij aanhouding van de vergunde norm leidt tot nadelige gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid.
Tekortschiet
Oasen reageerde zojuist dat zij niet in beroep gaat. Juridisch is er geen weg meer te bewandelen, denkt het drinkwaterbedrijf die vindt dat de wet tekortschiet.
,,Drinkwaterbedrijf Oasen had bij de rechtbank geëist dat de lozing van chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht versneld moest worden afgebouwd. In het afgelopen jaar ontstond veel maatschappelijke, politieke en bestuurlijke druk op chemiebedrijf Chemours om de lozing te verminderen. De rechtbank heeft oog voor de maatschappelijke onrust, maar heeft in de huidige regelgeving onvoldoende gronden gevonden om de vergunning naar beneden bij te stellen,'' aldus Oasen. ,,Er zijn strengere regels nodig bij het afgeven van vergunningen voor lozingen en stoffen. Dat is de conclusie na de uitspraak.''
Winst geboekt
Het drinkwaterbedrijf denkt dat zij weliswaar het beroep heeft verloren, maar dat er toch winst is geboekt. Oasen heeft het gevoel dat de rechtszaak en alles wat eraan vooraf ging een maatschappelijke en politieke discussie op gang heeft gebracht. ,,Het drinkwaterbedrijf gaat samen met de overheid onverminderd door om de lozing naar een zo laag mogelijk niveau terug te dringen. Oasen ziet zich gesteund in diverse ontwikkelingen sinds het aanspannen van de rechtszaak. Zo heeft de provincie besloten om aangescherpte eisen toe te passen voor de hoeveelheid GenX in oppervlaktewater. Ook zijn er strengere onderzoeksverplichtingen opgesteld die Chemours moet opvolgen. Tot slot werkt de overheid steeds beter samen om de regelgeving rondom lozingsvergunningen te verbeteren, waardoor een situatie zoals deze tot het verleden gaat behoren.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Europa en VS willen dat Nederland meer gas wint, maar hoe? ‘Nog serieuze hoeveelheden op Noordzee’
Nu het Westen vreest voor een Russische gasblokkade, neemt de druk op Nederland toe om de Groningse gaskraan toch weer open te draaien. Het kabinet weigert dat voorlopig pertinent en ziet extra Noordzee-gas als oplossing. Maar is dat afdoende? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Met video
Architect boos om ‘verminking’ school in Amsterdam: ‘Wie bedenkt zoiets?’
Om ervoor te zorgen dat eindexamenleerlingen niet oververhit een examen maken, zijn er op het schoolgebouw van het Bredero Beroepscollege in Amsterdam in het oog springende grijze ventilatoren geplaatst. Architect Bjarne Mastenbroek (58) vindt het een ‘verminking’ van zijn werk. ,,Zo bont heb ik het nog nooit gezien.” -
GenX kwam via afvalstromen in de lucht, grond en water terecht
De mogelijk kankerverwekkende stoffen die het omstreden chemiebedrijf Chemours in Dordrecht gebruikt bij zijn GenX-technologie, komen via afvalstromen in de lucht, grond en water terecht. Afvalverwerkers weten dat niet en halen de stoffen er dus niet uit. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUM
Vader van neergeschoten man: ‘Ze gingen lamskoteletjes halen en toen werden we door de politie gebeld’
Hij stuurde zijn drie zonen er dinsdagmiddag op uit om vlees te halen bij de buurtslager in Hatert. Een paar uur later lag zijn oudste zoon (25) met schotwonden in het ziekenhuis. Hun vader doet nu zijn verhaal. -
Stormchaser Maickel gaat met kans op tornado júíst de deur uit: ‘Dat is het mooiste’
Hoewel de meeste mensen de veiligheid van hun eigen huis opzoeken tijdens een storm, zijn er ook mensen die er dan juist op uit gaan. Stormchaser Maickel Geurts bijvoorbeeld. De supercell die vrijdag over Limburg en Oost-Brabant raast zal en moet hij van dichtbij meemaken. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.